stappenplannen
headerbeeld_F-1170013@1x.jpg

Laminaat leggen

47 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een laminaatvloer is een duurzame, praktische vloer met een warme uitstraling. Het leggen van laminaat verschilt met het type laminaat dat je hebt uitgekozen. Welk type je ook kiest, het leggen is niet moeilijk. Maar lees van tevoren wel de leginstructies!
Laminaat heeft uitstraling van echt hout of echte tegels en is makkelijk schoon te maken. Je hebt een grote keuze uit betaalbaar laminaat.  

 

 

Bekijk de benodigheden

Voor je begint:

Laat laminaat in de verpakking minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd wordt. Op minimaal 50 cm afstand van de muur.

Zet de pakketten niet schuin tegen de muur maar leg ze plat op de grond. Zo voorkomt je dat de planken krom trekken.

Hier vind je een handige calculator waarmee je kunt berekenen hoeveel laminaat je nodig hebt.

01

Voorbereiding: de ondervloer

Een ondervloer is medebepalend voor de levensduur van je vloer en het plezier dat je er van hebt. Leg je een “zwevende”vloer, zoals een laminaat- of parketvloer, dan moet je altijd eerst een ondervloer leggen. Let bij het kiezen van een ondervloer altijd op vier punten: vochtdichtheid, egaliserend vermogen, warmte-isolatie en de mate van geluidsdemping.

Klik hier voor een uitgebreid klusadvies over ondervloeren.

02

Begin in een hoek

Begin het laminaat leggen in een hoek. Leg de eerste baan lamellen. Leg afstandhouders tegen de muur aan en plaats de eerste lamel. Vaak is de uitstekende MDF-lip naar de kamer gericht, maar dit is bij ieder laminaat anders. Bekijk dus voor je gaat leggen de leginstructie in de verpakking.
 

tip!

Tip!

Gebruik lamellen uit verschillende verpakkingen door elkaar heen. Mocht er een klein kleurverschil tussen de lamellen zijn, dan zie je dat straks niet meer terug.

03

Afzagen lamellen

Afhankelijk van het type zaag dat je gebruikt, leg je bij het zagen de plank met de goede kant naar boven of naar onderen.
Gebruik je een handzaag? Zorg dan dat de kant met de houtstructuur boven ligt. Bij het zagen met een decoupeerzaag leg je de plank juist ondersteboven. Dit hoeft niet als je een speciale laminaatdecoupeerzaagje gebruikt.

04

Wild verband

Breng vervolgens de tweede baan lamellen aan. Begin met het afgezaagde deel van de laatste lamel van de eerste baan. Hierdoor verspringen de naden in de banen steeds onderling. Het eerste deel mag niet korter zijn dat 30 cm. Is dat wel zo? Zaag dan een nieuwe lamel doormidden en begin daarmee.

Wil je een strakke verdeling van het laminaat? Houd dan het volgende patroon aan: begin de eerste rij met 1/3 plank, de volgende rij met een hele plank en de derde rij weer met een 1/3 plank. Zo voorkom je een zogeheten trappatroon, dat er onnatuurlijk uit kan zien. Het nadeel van deze methode is wel dat u veel meer zaagverlies hebt.

05

Verschillende legsystemen Kliklaminaat

Kliklaminaat
Klik de lamellen met hun lange zijde in elkaar. Doe dit onder een hoek van 45 graden. Schuif ze met de kopse kant strak tegen elkaar aan en klik ze vast en gebruik een slagblokje om de lamellen goed sluitend te krijgen.

Snelkliksysteem
Heb je het snelkliksysteem aangeschaft dan klik je de kopse zijde aan de kant van het blauwe stripje  met de vingers, aan de vorige lamel vast. Géén hamer of slagblok gebruiken en ook niet met de hand erop slaan, dan gaat het kliksysteem stuk. Nieuwe delen telkens zacht inklikken.

06

Profielmal

Lastige vormen, zoals deurposten en leidingen, kun je aftekenen met een profielmal. Door deze tegen het obstakel aan te duwen nemen de verschuifbare naalden de vorm over. Neem deze vorm over op de lamel en zaag hem uit. Zorg ook nu dat er 1 cm speling zit tussen het laminaat en de deurpost of leiding.

07

Niet haakse hoeken

Niet-haakse hoeken kun je aftekenen met een zwaaihaak. Draai de fixeerschroef een slag los. Leg de handgreep van de zwaaihaak tegen de ene muur en draai het blad tegen de andere muur aan. Draai de fixeerschroef vast en neem de hoek over op de lamel.

08

Afwerken bij leidingen

Lopen er leidingen midden door een lamel? Zaag deze lamel dan door ter hoogte van het hart van de leiding. Teken op beide uiteinden de halve diameter van de leiding af. Zaag deze uit. Voorzie de kopse kant van wat lijm en plaats de lamellen.

09

Laatste baan lamellen

De laatste baan van je laminaat moet je in de breedte op maat maken. Leg de te verzagen lamel exact bovenop de voorlaatste baan. Leg hier een tweede lamel op en duw deze tegen de muur. Houd hier een afstandhouder tussen. Teken de rand van de tweede lamel op de eerste lamel af en zaag deze op maat. Klik hem iets schuin in het profiel.

10

Moeilijk bereikbare plekken

Komt de laatste lamel onder een radiator te liggen? Dan heb je weinig ruimte om hem goed aan te schuiven. Je kunt dan het beste een slagijzer gebruiken. Haak dit achter de afgezaagde kant en tik de lamel met een hamer in de juiste positie.

tip!

Onderhoud

Laminaatvloeren worden het beste schoongehouden door te stofzuigen met een zachte borstel. Vast vuil kan worden verwijderd met een licht vochtige, maar vooral niet te natte, doek. Daarnaast zijn er speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar voor een periodieke schoonmaakbeurt of hardnekkiger vuil.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (2)  • Gereedschappen (13)