stappenplan

Hoe maak ik zelf een standaard voor mijn hangmat?

Wat is er lekkerder dan om in je eigen tuin in een hangmat te genieten van de zomerzon. Met behulp van tuinpalen is zo’n hangmat standaard makkelijk zelf te maken. En als je er niet zelf in ligt, dan kan je kind hem gebruiken om te schommelen.

stap 1

Linker staander

Begin met de linker staander. Leg twee tuinpalen van 270 cm lang op elkaar en fixeer ze met lijmklemmen. Boor op gelijke afstand van elkaar 5 gaten van 10 mm door beide palen heen.

stap 2

Extra borgmoer

Zet beide palen aan elkaar vast, met behulp van 5 moerbouten. Breng steeds een carrosseriering aan, voordat je de moer op de bout draait. Fixeer elke moer met een extra borgmoer.

stap 3

Inkepingen zagen

Zaag aan de kop van de twee palen een inkeping uit van 3.5 cm breed en 7 cm hoog. Bepaal de hoek door 2 palen schuin tegen elkaar aan te leggen, zodat ze een gelijkbenige driehoek vormen met een basis van 220 cm. De lange zijde van het uit te zagen deel moet loodrecht naar beneden wijzen.

stap 4

Dwarsbalk

Leg de palen opnieuw schuin tegen elkaar aan en leg er de onderste dwarsbalk op, op 55 cm vanaf de onderkant. Verschuif de palen zodanig dat de koppen van de dwarsbalk samenvallen met de randen van de staander.

stap 5

Staander en dwarsbalk verbinden

Teken de dwarsbalk op de palen af. Zaag op deze plek een inkeping van 2,5 cm diep uit de palen en tik het hout weg met een beitel. Leg de dwarsbalk in de inkeping en boor gaten door dwarsbalk en staander (8mm).

Verbind de dwarsbalk aan de staander met slotbouten, carrosserieringen en moeren. Breng tenslotte extra borgmoeren aan.

stap 6

Slotbouten

De bovenste dwarsbalk komt op 27,5 cm vanaf de bovenkant van de staander. Zaag hiervoor de laatste korte tuinpaal op maat. Ook voor deze dwarsbalk een inkeping in de staander maken. Verbind dwarsbalk en staander met slotbouten (8mm).

Maak op dezelfde wijze de rechter staander. Deze moet het spiegelbeeld vormen van de linker staander: beide dwarsbalken komen aan de buitenzijde.

stap 7

Verbinden

Zet beide staanders rechtop en plaats de legger in de inkepingen. Stel de staanders loodrecht en boor gaten van 10 mm door de staanders en de legger heen. Verbind staanders en legger met behulp van een moerbout, carrosseriering en moer. Breng als laatste een extra borgmoer aan.

stap 8

CV-buis

Teken aan beide uiteinden van de CV-buis een stuk af van 4cm. Knijp de afgetekende uiteinden plat in een bankschroef. Boor in het midden van de geplette uiteinden een schroefgat (6mm).

stap 9

Vastzetten

Buig de uiteinden van de CV buizen zodanig om dat ze samenvallen met de legger en de bovenste dwarsbalk. Zet ze met behulp van houtdraadbouten vast.

stap 10

Schommelhaken

Boor gaten voor, voor de schommelhaken. De haken voor de hangmat komen in de onderkant van de bovenste dwarsbalk, de haken voor de schommel in het midden van de legger (onderlinge afstand circa 50cm).

Tip!

Hoewel het in principe breed genoeg lijkt, is het toch af te raden om er 2 schommels in het hangen. Dat leidt snel tot pijnlijke botsingen!

De schommelhaken zijn voorzien van een beveiliging. Door deze na het ophangen van de schommel dicht te draaien kan de schommel niet uit de haken schieten.

stap 11

Vijlen

Draai alle moeren nogmaals stevig aan. Slijp de uitstekende delen van alle bouten af met behulp van een haakse slijper. Vijl achtergebleven bramen glad.

Tip!

Werken met een haakse slijper? Denk aan je veiligheid en draag een veiligheidsbril en werkhandschoenen!

stap 12

Toestel ingraven

Omwille van de stabiliteit dien je het toestel 40-50cm in te graven.

Tip!

Voor extra stabiliteit: sla onderaan 2 lange spijkers in de palen, laat het toestel in het uitgegraven gat zakken en vul dit met beton of snelcement.

Benodigdheden

Materialen (13)
 • 6 palen van 270 cm (staanders en legger)
 • 3 palen van 180 cm (dwarsbalken)
 • 7 moerbouten (M10x160)
 • 7 carrosserieringen (M10)
 • 7 moeren (M10)
 • 7 borgmoeren (M10)
 • 8 slotbouten (M8x140)
 • 8 carrosserieringen (M8)
 • 8 moeren (M8)
 • 8 borgmoeren (M8)
 • 4 schommelhaken
 • 2 stukken 22mm CV buis van 80cm lang (stabilistatiestangen)
 • 4 houtdraadbouten (6mm)

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik een picknicktafel? - Thumbnail
Zelf een picknicktafel maken doe je zo stappenplan
tuinbank-maken-van-steigerhout-Thumbnail
Hoe maak ik een steigerhouten tuinbank? stappenplan
8796349956126
Hoe maak ik een kippenhok? stappenplan
8796474605598
Hoe maak ik een zaagblok? stappenplan