Een picknicktafel is een ideaal tuinmeubel, zeker voor kinderen. Dit model is voorzien van opklapbare zitgedeeltes, bijzonder praktisch bij regen en tegen vervuiling door vogels.
Teken het zijaanzicht van de picknicktafel op ware grootte op een plaat hout of bijvoorbeeld op een garagevloer. De lengte van het tafelblad en de zitgedeeltes kun je zelf bepalen, wij hebben gekozen voor planken van 180 cm lang.
Leg het hout op de tekening en breng de maten over op het hout.
Na het afkorten van het hout, de scherpe kanten afschaven.
De tafelpoten 1cm inzagen t.b.v. de keepverbinding met de horizontale balkjes.
Met een houtbeitel de inkeping verder afwerken.
Het is aan te raden de raakvlakken van alle verbindingen en de onderkant van de poten te behandelen met loodvrije menie.
Leg de houten delen op de tekening tot een frame in elkaar en boor in het hart van de verbinding een gat van 8mm.
Verbind door middel van slotbouten (8x100mm) de delen tot 2 frames en zaag de overtollige boutlengtes af. Verwijder de scherpe bramen met een ijzervijl.
De dwarsbalkjes voor de zitplanken voorboren met een 8mm boor t.b.v. de scharnierpunten.
Bevestig de zitplanken op de dwarsbalkjes. Boor alle houtschroefgaten voor met een boortje van 3 mm.
Verbind tijdelijk de potenframes met de zitelementen d.m.v. 4 lijmklemmen.
Boor nu de gaten van 8mm verder door de frames t.b.v. de scharnierende zitgedeeltes.
Verbind de zitelementen met de potenframes d.m.v. slotbouten en plaats tevens tussen de bewegende delen carrosserieringen. Borg deze slotbouten met twee moeren, zodat het zitelement vrij opgeklapt kan worden.
Na het aanbrengen van een van de middelste planken van het tafelblad en het middelste horizontale balkje, dienen de schoren aan de onderzijde te worden aangebracht met elk 1 schroef 6x80mm. Hierna kunnen de overige planken van het tafelblad te worden aangebracht.
Bevestig onder het zitelement extra latten ter versteviging.
Schuur alle oneffenheden en scherpe kanten glad.
Onder hout bewerken verstaan we bijvoorbeeld: meubels, kozijnen of deuren (op maat) maken. Waarschijnlijk doe je dit met een zaag, boor, hamer, beitel of schuurmachine. Het zal je ongetwijfeld niet verbazen dat het verkeerde gebruik van de zaag verreweg de meeste ongevallen veroorzaakt. Dit geldt zowel voor de elektrische als voor de handzaag. Vooral een instabiel werkstuk, niet opletten tijdens het zagen, het onbedoeld opstarten van de machine en het bedienen van de kettingzaag met één hand staan garant voor flink wat ellende.
Wat te doen?
Zet je werkstuk goed vast
Als dat niet het geval is kan het werkstuk helemaal of gedeeltelijk wegschieten. Dit gebeurt vaak met een grotere kracht dan je zou verwachten en meestal in een onverwachte richting. Met een goed vastgezet werkstuk is het eenvoudiger precies datgene te zagen wat je van plan was.
Weet hoe je de machine of het gereedschap moet gebruiken
Hou de machine met twee handen vast als dat kan en neem een stabiele houding aan. Dat maakt het onmogelijk letsel aan je handen op te lopen en de machine kan minder snel wegslaan. Zorg verder dat het zaagblad scherp, schoon en van goede kwaliteit is en het juiste type is voor je klus.
Laat de zaag het werk doen
Probeer de machine niet hard door het hout te duwen, door extra kracht te zetten. De zaag kan dan namelijk per ongeluk wegslaan in een onverwachte richting. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan bovendien een lelijk resultaat opleveren.
Draag geen losse kleding
Losse kleding (wijde mouwen, stropdas, sjaal) kan onverwacht in draaiende delen van de machine worden getrokken. Hetzelfde geldt voor sieraden (ketting, armband, ring) en losse lange haren. Doe sieraden af, en bind je haar in een staart of doe een pet op.
Gebruik altijd de veiligheidsmiddelen die in de gebruiksaanwijzing zijn voorgeschreven
Bij het zagen van hout is dit bijvoorbeeld een veiligheidsbril die voorkomt dat je wegschietende deeltjes in je oog krijgt. Gebruik ook altijd de veiligheidsmiddelen (afschermkap, parallelgeleider en spouwmes) die bij het gereedschap zijn geleverd.