stappenplan

Hoe maak ik een houten vlonder op piketpalen?

Wil jij een houten vlonder maken die lang meegaat en nauwelijks kans heeft op verzakkingen? Ga dan aan de slag met een oerdegelijke houten vlonderterras op hardhouten piketpalen. Aan de hand van dit stappenplan kan het niet mislukken!

Plaats houten vlonder bepalen
stap 1

Bepaal de plaats van de houten vlonder

Waarschijnlijk weet jij al waar je je nieuwe houten vlonder wilt maken. Baken deze plaats af met paaltjes en draad of lint.

Gat uitgraven en vullen
stap 2

Gat uitgraven en vullen

De ruimte binnen de paaltjes graaf je tot 15 cm diep uit. Vul de kuil met zand, stamp dit goed aan en egaliseer de oppervlakte.

Hardhouten piketpalen plaatsen
stap 3

Hardhouten piketpalen plaatsen

Wil je een houten vlonder maken die weinig kans heeft op verzakkingen? Plaats het dan op hardhouten piketpalen van 1 meter lang. Zet de palen minimaal 70 cm in de grond. Dieper kan ook, maar houd minimaal 10 cm bovengronds aan, zodat je er straks nog een balk tegenaan kan monteren. Om die reden plaats je de eerste piketpaal 4 cm van de rand van je terras. Zorg voor 40 cm tussen de verschillende hardhouten piketpalen, zowel in de lengte als in de breedte. Het plaatsen van de piketpalen gaat het makkelijkst met een grondboor en paalhamer.

Tip!

Wil je de houten vlonder maken op een ondergrond van betontegels? Bekijk dan dit stappenplan.

Worteldoek over de piketpalen leggen
stap 4

Worteldoek over de piketpalen leggen

Over de hardhouten piketpalen plaats je een anti-worteldoek. Dit voorkomt dat onkruid straks tussen de planken door groeit. Gebruik je meerdere stukken doek? Dan moeten ze elkaar minimaal 15 cm overlappen. Het is de bedoeling dat de piketpalen straks door het doek heen steken, zodat het worteldoek de grond raakt. Daarvoor snijd je een kruis op de plaatsen waar de hardhouten piketpalen het doek raken.

stap 5

Balken plaatsen

Monteer aan de zijkanten een balk van 6,8 x 4 cm (b x d) die je op zijn kant (b) tegen de palen aanzet. Voor het bevestigen van de balken gebruik je M8 14 cm slotbouten.

Houten vlonderplanken leggen
stap 6

De houten vlonderplanken leggen

Leg de houten vlonderplanken haaks op de balken en houd 0,5-1 cm tussen iedere balk. De juiste afstand is afhankelijk van de dikte, breedte en de houtsoort. Bij planken van volledig gedroogd hout, houd je minimaal 1 cm aan. Grenst je terras aan een muur? Leg de eerste plank dan altijd 2 cm van de muur af.

Tip!

Leg de houten vlonderplanken haaks op de balken en houd 0,5-1 cm tussen iedere balk. De juiste afstand is afhankelijk van de dikte, breedte en de houtsoort. Bij planken van volledig gedroogd hout, houd je minimaal 1 cm aan. Grenst je terras aan een muur, leg de eerste plank dan altijd 2 cm daar vandaan.

Vlonderplanken bevestigen
stap 7

Vlonderplanken bevestigen

De houten vlonderplanken bevestig je met speciale vlonderschroeven van minimaal 50 mm lang. Deze schroeven kunnen de werking van het hout opvangen. Gebruik 2 schroeven op ieder contactpunt met een balk en plaats ze op 3 cm van de rand van een plank. Boor de gaten voor en verzink deze eventueel.

stap 8

De vlonder nalopen

Bij deze stap controleer je of de planken niet te ver over de balk uitkomen, in ieder geval niet meer dan 4 cm. Zaag uitstekende vlonderplanken af zodat de rand een strakke lijn is.

stap 9

Kantplank bevestigen

Plaats de kantplank op de zijplanken aan de kopse kant van de balken. Hiermee ‘omlijst’ je het terras. Gebruik een extra vlonderplank of een plank van een andere houtsoort.

stap 10

Houten vlonder afwerken en onderhouden

Natuurlijk wil je de houten planken zo lang mogelijk mooi houden. Bewerk onbehandelde vlonderplanken daarom met beits of olie. Zo behoud je de kleur en gaan ze langer mee. Geïmpregneerde planken hoef je pas na 5 jaar te behandelen. Veeg regelmatig het terras schoon met een harde bezem. Maak deze niet schoon met een hogedrukreiniger. Hierdoor gaan de vezels van het hout openstaan en kan er vuil in komen.

Alles over terras en paden

grindpad-aanleggen-thumbnail
Hoe leg ik een houten vlonderterras op betontegels aan? stappenplan
vlondertegels-thumbnail
Terras van vlondertegels leggen stappenplan
tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
balkonvloer-houten-vlonderplanken-thumbnail
Balkonvloer met houten vlonderplanken stappenplan
oprid-grind-thumbnail
Tips voor het aanleggen van een oprit met grind stappenplan
houten-vlonder-piketpalen-thumbnail
Hoe maak ik een houten vlonder op piketpalen? stappenplan
oprid-klinkers-thumbnail
Oprit van klinkers leggen stappenplan

Liever houten vlonder laten plaatsen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het plaatsen van je houten vlonder? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice
Dit stappenplan komt voor in