inspiratie

Mijn muur isoleren

Door je buitenmuren te laten isoleren houdt je woning warmte beter vast. Zo gaat je wooncomfort erop vooruit, verspil je minder energie en bespaar je op stookkosten. Je kunt je muren op verschillende manieren laten isoleren. Dit is onder meer afhankelijk van het bouwjaar van jouw woning en de eerder toegepaste isolerende maatregelen. Bekijk hier welke soorten muurisolatie er zijn en wat jouw woning nodig heeft.

Soorten muurisolatie 

Spouwmuur isoleren

Een spouwmuur laten isoleren is relatief goedkoop en levert snel een hoge besparing op. Spouwmuurisolatie is bovendien binnen een dag geklaard zonder rommel in huis. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met ruimte ertussen (de spouw), die gevuld wordt met isolatiemateriaal.

Voorzetwand plaatsen

Is spouwmuurisolatie niet mogelijk, zoals bij een enkelsteensmuur? Plaats dan een voorzetwand in je woonkamer. Denk eraan dat de ruimte bij voorzetwandisolatie kleiner wordt en dat je radiatoren, stopcontacten en vensterbanken moet verleggen.

Gevel impregneren

Gevelimpregnatie werkt als een transparante en waterdichte beschermlaag, waardoor vocht en kou je woning niet binnen kunnen dringen. Voor het behalen van de hoogste isolatiewaarde is het slim om gevelimpregnatie te combineren met een andere vorm van gevelisolatie.

Binnenmuur isoleren

Een binnenmuur isoleren doe je meestal wanneer deze muur zich bevindt tussen een verwarmde en onverwarmde ruimte. Denk aan een inpandige berging of aanbouwkeuken. Hiermee voorkom je dat er onnodig warmte verloren gaat in de koude ruimte. Daarnaast werkt binnenmuurisolatie geluidswerend. 

Muur tegen geluid isoleren

Geluidsisolatie pas je toe wanneer je geluidsoverlast ervaart door contactgeluid. Denk bijvoorbeeld aan loopgeluid, het dichtgooien van een deur of het aanschuiven van een stoel. Met speciale geluidsisolerende platen houd je geluid binnen of juist buiten.

Meest gestelde vragen

Kan ik het zelf of laat ik het doen? 

Voor muurisolatie van buitenaf heb je altijd een specialist nodig. Spouwmuurisolatie kan je laten doen als je een spouwmuur hebt. Laat je gevel impregneren om vocht en kou te weren. Isolatieklussen van binnenuit kun je uitbesteden, maar zijn ook goed zelf te doen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een voorzetwand of het toepassen van geluidsisolatie.

Hoe ingrijpend is het? Waar moet ik aan denken? 

Muurisolatie is in vergelijking met andere isolatieklussen niet heel ingrijpend en duurt meestal 1 dag. Spouwmuurisolatie en gevelimpregnatie worden uitgevoerd door een professional. Als je zelf binnen aan de slag gaat kan er wat rommel ontstaan, maar in de basis is de klus vrij simpel. Je maakt een raamwerk, vult dit met isolatiemateriaal, plaatst de juiste folie eroverheen en werkt de muur af. Soms moet je wel radiatoren, stopcontacten of vensterbanken verleggen.