stappenplan

Hoe kan ik mijn buitenmuur isoleren?

Een enkelsteens (ongeïsoleerde) buitenmuur kun je aan de binnenzijde isoleren door middel van een voorzetwand met een houten stijl- en regelwerk. Voor een goede isolatiewaarde vul je de ruimte tussen en eventueel achter de stijlen met een zo dik mogelijke laag glaswol of steenwol.

Tip!

Glaswolplaten met aan 1 zijde glasvliesbekleding zijn gemakkelijk te verwerken. Een 4,5cm dikke glaswolplaat heeft een isolatiewaarde (Rd) van 1,2 en voldoet daarmee aan het minimale isolatieniveau. Voldoende ruimte? Gebruik dan een dikkere glaswolplaat of een glaswoldeken.

Hoe kan ik mijn buitenmuur isoleren?
stap 1

Lat op vloer lijmen

Lijm een houten lat op de vloer. Let erop dat de 4,4-zijde naar voren steekt en dat bij vochtige muren de lat circa 1cm vrij van de muur komt. Dit voorkomt eventueel vochtdoorslag.

Hoe kan ik mijn buitenmuur isoleren?
stap 2

Plafondlat en staanders op maat zagen

Zaag een plafondlat en de staanders op maat. Houd bij het aantal rekening met een onderlinge afstand aan van 60cm (hart op hart).

Hoe kan ik mijn buitenmuur isoleren?
stap 3

Plafondlat en staanders plaatsen

Lijm de plafondlat met de hulp van een ander persoon tegen het plafond. Lijm en plaats meteen de linker- en rechter staander tegen de zijmuren.

Hoe kan ik mijn buitenmuur isoleren?
stap 4

Rest van staanders plaatsen

Plaats de rest van de staanders op een hart-hartafstand van 60cm en schroef ze met hoekijzers of steekschroeven vast op de boven- en onderlat. Dit geldt voor alle staanders, behalve de staanders aan de uiteinden van de wand. Daar valt de gipsplaat helemaal overheen, op 3-4mm na.

Let op!

Een meetfout is snel gemaakt. Gebruik daarom voor het bepalen van de exacte positie van de staanders een strook gipsplaat van 60cm. Houd een uiteinde op het hart van een staander en controleer of het andere uiteinde ook weer op het hart van een staander valt. Zo weet je zeker dat je steeds de juiste afstand aanhoudt. Controleer tevens bij elke staander of hij waterpas staat, zodat je de gipsplaten er later gemakkelijk op kunt bevestigen.

Hoe kan ik mijn buitenmuur isoleren?
stap 5

Isolatieplaat snijden en plaatsen

Snij de Isolatieplaat met het isolatiemes op maat en plaats deze goed aansluitend tussen de houten stijlen.

Hoe kan ik mijn buitenmuur isoleren?
stap 6

Dampremmende folie aanbrengen

Niet de dampremmende folie vast op de liggers en buitenste staanders van het raamwerk. Span hierbij de folie niet te strak. Laat de folie aan de randen ongeveer 10cm uitsteken en druk de folie rondom het raamwerk stevig vast op de aangebrachte kitlaag. Laat de foliebanen elkaar circa 10cm overlappen. Plak de naden van de foliebanen af met enkelzijdig tape.

Hoe kan ik mijn buitenmuur isoleren?
stap 7

Voorzetwand afwerken

Werk de voorzetwand af met gipsplaat. Snij de overtollige folieranden af met een scherp mes.

Hoe kan ik mijn buitenmuur isoleren?
stap 8

Gipsplaten afwerken

Werk tenslotte de gipslaten af. Bekijk hoe in het stappenplan Gipsplaten afwerken.

Benodigdheden

Materialen (10)
  • Glaswolplaat of glaswoldeken (4,5cm , 8cm of 10cm)
  • Vurenhouten latten (kopmaat 44x 44mm of 44x94mm)
  • Schroeven 50mm
  • Hoekbeugels (optioneel)
  • Gipsplaten (Gyproc 12,5mm dik)
  • Gipsplaatschroeven 35mm
  • Poly Max of montagekit
  • Acrylaatkit
  • Isover klimaatfolie
  • Isover Vario KB1 tape
Gereedschappen (8)
Dit stappenplan komt voor in