inspiratie

Mijn muur isoleren

Een woning met goed geïsoleerde buitenmuren houdt warmte beter vast en zorgt voor een comfortabelere en energiezuinige woning. Spouwmuurisolatie is één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren en levert bovendien een hoge besparing op. De spouw (ruimte tussen twee muren) wordt dan gevuld met isolatiemateriaal: een klus voor een professional. Woningen gebouwd vanaf 1992 zijn al voorzien van goede spouwmuurisolatie, maar bij oudere huizen is dit meestal niet aanwezig of van basiskwaliteit. Woningen die eerder dan 1960 zijn gebouwd kunnen zelfs nog een enkelsteensmuur hebben. In het geval van een enkelsteensmuur of extra isolatie van een spouwmuur, kan een voorzetwand worden geplaatst.

Soorten muurisolatie 

Spouwmuur isoleren

Spouwmuurisolatie is een vorm van isolatie met de kortste terugverdientijd. De kosten zijn laag, de besparing hoog en daarnaast is de klus binnen een dag geklaard zonder rommel in huis. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met ruimte ertussen, wat de spouw wordt genoemd, die gevuld wordt met isolatiemateriaal. Deze klus zal je door een professional moeten laten doen.  

Voorzetwand plaatsen

Wanneer een hogere Rc waarde moet worden gerealiseerd dan met het vullen van de spouw haalbaar is of als spouwmuurisolatie niet mogelijk is (door enkelsteensmuur), kan een voorzetwand worden geplaatst. Een voorzetwand in de woonkamer levert de meeste besparing op en is goed te doen voor de doe-het-zelver. Denk eraan dat bij voorzetwandisolatie de ruimte kleiner wordt en dat radiatoren, stopcontacten en vensterbanken moeten worden verlegd. 

Gevel impregneren

Gevelimpregnatie werkt als een transparante en waterdichte beschermlaag, waardoor vocht en kou niet naar binnen dringen. Voor het behalen van een hoge isolatiewaarde wordt geadviseerd dit te doen i.c.m. een andere vorm van gevelisolatie.

Binnenmuur isoleren

Een binnenmuur isoleren doe je meestal wanneer deze muur zich bevindt tussen een verwarmde en onverwarmde ruimte, zoals een inpandige berging of aanbouwkeuken. Hiermee voorkom je onnodig warmteverlies en daarnaast werkt het geluidswerend. 

Muur tegen geluid isoleren

Geluidsisolatie pas je toe wanneer je geluidsoverlast ervaart door contactgeluid, zoals loopgeluid, het dichtgooien van een deur of een stoel aanschuiven. Met speciale geluidsisolerende platen houd je geluid binnen of juist buiten. 

Meest gestelde vragen

Kan ik het zelf of laat ik het doen? 

Onthoud in ieder geval dat je voor muurisolatie van buitenaf altijd een specialist nodig hebt. Spouwmuurisolatie kan je laten doen als je een spouwmuur hebt en levert een hoge besparing op. Je kan je gevel laten impregneren om vocht en kou te weren. Klussen van binnenuit kan je laten uitbesteden maar zijn ook goed zelf te doen, zoals: voorzetwand, binnenmuur en geluidsisolatie. 

Hoe ingrijpend is het? Waar moet ik aan denken? 

Het isoleren van een muur is in vergelijking met andere isolatieklussen niet heel ingrijpend en duurt meestal 1 dag. Spouwmuurisolatie en gevelimpregnatie wordt uitgevoerd door een professional, maar zij hoeven je huis niet in. Als je zelf binnen aan de slag gaat wordt het iets meer een rommeltje, maar in de basis is de klus vrij simpel: je maakt een raamwerk, vult dit met isolatiemateriaal, dekt het af met de juiste folie en werkt de muur af. Soms moet je wel radiatoren, stopcontacten of vensterbanken verleggen.