stappenplan

Oprit van klinkers leggen

Een oprit van klinkers geeft een karakteristieke sfeer aan je huis en tuin. Ook deze klus pak je aan met GAMMA! Wil jij een oprit van klinkers leggen? Volg onderstaande stappen en geniet binnenkort van het resultaat!

stap 1

Een oprit van klinkers leggen; dit heb je nodig

Voor je aan de slag gaat met een oprit van klinkers leggen, is het belangrijk om het juiste materiaal en gereedschap in huis te hebben. Onderstaande materialen en gereedschappen zijn onmisbaar bij een oprit van klinkers leggen:

stap 2

Oppervlakte afbakenen en uitgraven

Een van de eerste stappen van een oprit van klinkers leggen, is het afbakenen van de oppervlakte. Doe dit met piketpaaltjes en draad. Graaf de grond tot zo’n 50 cm uit en maak het oppervlak vervolgens goed schoon. Laat de grond schuin aflopen voor de afwatering, een ideale hellingsgraad is 1 tot 2 cm per meter helling.

Tip!

Leg antiworteldoek op de bodem om onkruid tussen de klinkers zoveel mogelijk tegen te gaan. Snijd het doek op maat met een afbreekmes.

stap 3

Fundering plaatsen voor klinkeroprit

Een goede fundering voorkomt dat de klinkers verzakken, vooral bij een oprit is dit heel belangrijk. De fundering bestaat uit een kantopsluiting en een verstevigde ondergrond.

  • Kantopsluiting plaatsen
    Graaf een sleuf aan de zijkant van de oprit. Zorg dat deze sleuf net zo diep is als de tuinafboording. Maak in de sleuf een bed van circa 7 cm stabilisé (mengsel van zand, cement en water). Zet de boordstenen, borderrand of opsluitbanden in de stabilisé. Controleer of de kantopsluiting waterpas staat en laat de stabilisé goed uitharden.

  • Verstevigde ondergrond maken
    Verstevig de ondergrond voor je oprit met klinkers met 20 cm steenslag 0/20 of betonpuin 0/40. Verdicht deze laag met een trilplaat. Stort hierop 15 cm stabilisé, verdicht ook deze laag met een trilplaat. Sluit af met een toplaag van circa 10 cm stabilisé. Deze laatste laag tril je niet af. Egaliseer het zand met een afreilat en verwijder de overtollige stabilisé. Werk op deze manier de hele oprit af.

Let op!

Afhankelijk van de dikte van de klinkers bepaal je tot hoever de ondergrond met stabilisé wordt gevuld (laatste laag stabilisé). Voor een oprit zijn klinkers van minimaal 6 cm dikte nodig, maar de stenen zakken nog iets. Voorbeeld: bij klinkers van 6 cm dik stort je het zand tot 5,5 cm onder de rand van het bed.

stap 4

Klinkers leggen

Bedenk hoe je je klinkers wilt leggen. Dit kan in halfsteensverband, blok-, visgraat- of keperverband. Gebruik voor een oprit altijd klinkers van minimaal 6 cm dik. Span een touwtje over de oprit op de gewenste hoogte van de bestrating, zo weet je zeker dat de klinkers op de juiste hoogte liggen en de hoogte overal gelijk is. Bevestig het touwtje aan de al geplaatste piketpaaltjes. Begin aan de randen van de oprit met het leggen van de klinkers en werk zo naar binnen.

Maak de klinkers eventueel op maat met een klinkerknipper die je kunt huren bij GAMMA. Houd tussen de klinkers een ruimte van een aantal mm vrij voor de voegen. Tik iedere steen met een rubberen hamer een paar keer goed aan. Gebruik een trilplaat met rubberen mat om de klinkers vervolgens aan te trillen

Tip!

Leg een rij stenen steeds van tevoren uit zoals je ze wilt hebben, zo weet je zeker dat het naar wens is. Dit kan je achteraf veel werk besparen.

stap 5

Afwerking oprit van klinkers leggen: klinkers voegen

De laatste stap bij een oprit van klinkers leggen, is de klinkers voegen. Dit doe je met fijn wit zand. Verdeel het zand met een bezem over de oprit en herhaal dit tot alle voegen gevuld zijn. Tril de klinkers voor nog meer stevigheid eventueel nog even aan met een trilplaat. Laat wat zand op de oprit liggen en veeg het de komende weken regelmatig in de voegen, zo weet je zeker dat alle voegen goed gevuld zijn. Je oprit van klinkers zal op deze manier minder snel verzakken.

Dit stappenplan komt voor in