stappenplan

Hoe leg ik een houten vlonderterras op betontegels aan?

Een houten vlonder op tegels leggen, is de eenvoudigste manier van een vlonderterras aanleggen. Werk stap voor stap en je hebt de vlonder én de ondergrond van beton in een handomdraai zelf aangelegd.

stap 1

Zet het stuk grond af voor je vlonder op tegels

De eerste stap voor het leggen van een houten vlonder op tegels, is het afzetten van een stuk grond. Bepaal waar je vlonderterras wilt hebben en kader dit af met paaltjes waartussen je draad of lint spant.

stap 2

Grond afgraven

Graaf op de plaats van het toekomstige vlonder op tegels de grond tot zo’n 15 cm af. Nu ga je zorgen voor een goede ondergrond voor je vlonder op tegels. Vul het gegraven gat met zand en stamp dit goed aan. Voordat je verder gaat, maak je de ondergrond helemaal glad.

Ligt er al een betegelde ondergrond? Zorg dan dat deze egaal en waterpas is, voordat je verder gaat.

stap 3

Onkruid voorkomen met anti-worteldoek

Jouw terras van vlonderplanken mag natuurlijk niet ontsierd worden door onkruid. Met anti-worteldoek kun je voorkomen dat dit straks tussen de betonnen tegels opkomt. Plaats het doek over de grond waarop de betontegels dadelijk komen te liggen. Zorg dat verschillende stukken doek elkaar minimaal 15 cm overlappen.

stap 4

De betontegels leggen

Bij deze stap leg je de betontegels op de ondergrond. Trek hiervoor eerst goede werkhandschoenen aan, die zorgen dat je meer grip hebt en beschermen je handen. De tegels leg je op 40 cm van elkaar, hart-op-hart.

stap 5

Rubberen tegeldragers of verstelbare balkdragers plaatsen

Plaats nu de onderbalken op de tegel- of balkdragers, die je op de betontegels hebt gelegd. Deze zijn verkrijgbaar in standaard kopmaat 6,8 x 4 cm. Bij de onderbalk kun je kiezen voor dezelfde houtsoort als die van je vlonderplanken, of juist voor een ander soort kiezen.

stap 6

Fundering met onderbalken afmaken

Plaats nu de onderbalken op de tegel- of balkdragers, die je op de betontegels hebt gelegd. Deze zijn verkrijgbaar in standaard kopmaat 6,8 x 4 cm. Bij de onderbalk kun je kiezen voor dezelfde houtsoort als die van je vlonderplanken, of juist voor een ander soort kiezen.

Tip!

Hardhout heeft de langste levensduur.

stap 7

Houten vlonderplanken leggen

Zodra de ondergrond en fundering klaar zijn, is het tijd om de houten vlonderplanken te leggen. Deze plaats je haaks op de balken, de eerste plank minimaal 2 cm van de muur. Je kunt planken van dezelfde lengte of juist van verschillende maten gebruiken. Met verschillende lengtes laat je de vlonder speels verspringen, met planken die allemaal even lang zijn, krijgt je terras een strakke uitstraling.

Tip!

Leg de planken niet tegen elkaar aan, maar zorg voor een tussenruimte van 0,5-1 cm. De benodigde tussenruimte is afhankelijk van de breedte en dikte van de planken en de houtsoort.

stap 8

Monteren

Als je tevreden bent over hoe de houten vlonderplanken op de tegels liggen, ga je over op de montage. Gebruik hiervoor 2 vlonderschroeven op ieder contactpunt met een balk. Vlonderschroeven kunnen het eventueel uitzetten en krimpen van hout opvangen. Boor eerst de gaten en verzink deze eventueel.

Tip!

Liever geen zichtbare schroeven op je terras? Monteer de planken dan met Spax Stick Pro, hiermee kun je ‘blind monteren’.

stap 9

Steken er nog planken uit?

Voordat je de zijkanten van je vlonder op beton kunt afwerken, zorg je ervoor dat de randen gelijk zijn. Controleer of sommige planken uitsteken en zaag die af op de juiste lengte.

Tip!

Bij deze stap zorg je er ook voor dat de planken grotendeels op de balken rusten. Een onderbalk hoeft niet helemaal onder de houten vlonderplanken door te lopen, maar zorg dat het verschil maximaal 4 cm is.

stap 10

Kantplanken bevestigen

Plaats op de kopse kant van de balken de zijplanken, daarmee ‘omlijst’ je het terras. Hiervoor kun je een extra vlonderplank gebruiken of een plank van een ander houtsoort.

stap 11

Houten vlonderplanken op betonnen tegels verduurzamen

Een houten vlonder op tegels geeft een prachtig natuurlijke uitstraling aan je tuin. Om de kleur van de planken te behouden, behandel je ze met olie of beits. Hierdoor verleng je meteen hun levensduur. Ook een goed onderhoud van de vlonder helpt daarbij. Veeg de planken daarom regelmatig schoon en haal met een bezem of ragebol eventueel vuil onder het terras vandaan.

Dit stappenplan komt voor in