klusadvies
tangen

Tangen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Het woord ´tang´ is een verzamelnaam, waar veel onder valt. Zo zijn er tangen om te knippen, te strippen, te klemmen, te borgen, los- en vast te draaien, te buigen, te monteren en om gaten te maken. Welke tangen vindt u bij GAMMA en wat kunt u er mee doen? En waar moet u op letten als u een tang koopt?

 

Bekijk de benodigheden

soorten tangen

Hieronder volgt een opsomming en korte beschrijving van de tangen die u bij GAMMA kunt kopen. De meeste tangen zijn los te koop, sommigen worden ook in sets verkocht.

nijptangen

Nijptangen gebruikt u met name om spijkers uit te trekken. Ze zijn tevens geschikt om draad bij elkaar te draaien en door te knippen.

Standaard nijptang

Standaard nijptang

Deze tang wordt ook wel trektang genoemd. Hoewel deze ook wel gebruikt wordt om draad mee te knippen, is hij vooral bedoeld om spijkers uit te trekken. Klem de spijker vast, vlak boven de plek waar hij uit het hout komt. Laat de tang tegen het hout steunen en rol hem als het ware naar beneden.

 

Moniertang

Moniertang

De moniertang (of vlechttang) is in feite een lange, ranke nijptang en wordt gebruikt voor het aandraaien en knippen van binddraad bij het betonvlechten. Hij werkt ook prima als nijptang voor kleine spijkers.

 

 

 

 

kniptangen

Met een kniptang knipt u diverse materialen door, zoals ijzer- en koperdraad en plaatmateriaal.

Zijsnijtang

Zijsnijtang

Een zijsnijtang of zijkniptang gebruikt u met name om elektradraad door te knippen. Het snijvlak zit aan de zijkant, wat soms handig kan werken. Bij zijsnijtangen die voorzien zijn van een VDE-certificering weet u zeker dat u dit kunt doen met materialen tot 1000V en zijn zelfs getest tot 10.000V.

 

 

 

 

 

kopkniptang

Kopkniptang

Bij de kopkniptang (of voorsnijtang) zit het snijvlak helemaal aan de voorkant. Hij heeft een geharde bek en is met name geschikt om draad door te knippen. Kies voor een kopkniptang met geïsoleerde handvatten als u elektradraad of materiaal dat onder spanning staat wilt doorknippen. Met tangen die voorzien zijn van een VDE-certificering weet u zeker dat u dit kunt doen met materialen tot 1000V.

 

kabelschaar

Kabelschaar

Met een kabelschaar knipt u niet alleen snel een kabel of draad door. Deze tang zorgt er ook voor dat de draad tijdens het knippen niet vervormd. Het resultaat is een mooie rechte snede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betonschaar

Betonschaar

Een betonschaar wordt ook wel boutenschaar of betonijzerschaar genoemd. U gebruikt hem vooral voor het doorknippen van massieve en robuuste materialen zoals sloten, kettingen, dik ijzer- en staaldraad, bouten en betonijzer.

 

 

 

 

 

 

Combinatietang

Combinatietang

De combinatietang is een meer universele tang. Hiermee kunt u iets vastpakken, buigen en draad mee doorknippen. Doorknippen kan alleen als het materiaal dun is, anders beschadigt u de bek van de tang. Er zijn veel modellen combinatietangen. Een model met goed geïsoleerde handgrepen is comfortabeler en ook geschikt voor werken aan de elektra. 

 

Blikschaar

Blikschaar

Met een blikschaar (of plaatschaar) knipt u niet alleen plaatmateriaal van aluminium, zink, blik, koper en RVS, maar ook leer en sommige kunststoffen. Een goede blikschaar heeft getande snijranden om slippen tijdens het knippen te voorkomen. Blikscharen kunnen alleen rechtssnijdend, alleen linkssnijdend of zowel rechts- als linkssnijdend zijn.

 

 

Tegelkniptang

Tegelkniptang

Met een tegelkniptang (of knabbeltang) bewerkt u keramische wandtegels. Nadat u een wandtegel heeft ingesneden met een tegelsnijder werkt u de randen bij met een tegelkniptang tang. Deze tang heeft een harde bek waarmee u als het ware kleine stukken van de tegel afknabbelt. Vloertegels zijn te hard voor een tegelkniptang.

 

grijptangen

Met een grijptang pakt u een bout, moer, schroef, armatuur, kraan of totaalwerkstuk stevig vast, zolang u de benen op elkaar klemt.

Waterpomptang

Waterpomptang

Een waterpomptang is geschikt voor talloze klussen. De bek kunt u in verschillende posities vastzetten. Daardoor kunt u materialen van uiteenlopende diktes vastpakken en verschillende maten bouten en moeren los- en vastdraaien. Hoe beter de tang past, hoe beter de grip en hoe minder kans op beschadiging. Er zijn waterpomptangen met een extra smalle bek, voor moeilijk bereikbare plekken. Andere hebben extra klembereik, zodat u extra grote materialen kunt vastgrijpen.

 

platbektang

Platbektang

Een platbektang grijpt, dankzij zijn geribbelde platte bek ook in smalle ruimtes zaken stevig vast, bijvoorbeeld draden. Een korte versie van de platbektang is de platbuigtang, maar ook met de platbektang kunt u prima metaaldraad buigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

telefoontang

Telefoontang

Een andere naam voor de telefoontang is puntbektang, langbektang of radiotang. Deze tang is onmisbaar bij elektraklussen. De puntbektang is zowel als recht als gebogen model verkrijgbaar. Dankzij de punt kunt u ook goed in smalle ruimtes werken. Met een telefoontang kunt u niet alleen installatiedraad pakken, maar ook dun beldraad, computerdraad en telefoondraad.

 

 

 

 

 

Combinatietang

Combinatietang

De combinatietang is een meer universele tang. Hiermee kunt u iets vastpakken, buigen en draad mee doorknippen. Doorknippen kan alleen als het materiaal dun is, anders beschadigt u de bek van de tang. Er zijn veel modellen combinatietangen. Een model met goed geïsoleerde handgrepen is comfortabeler en ook geschikt voor werken aan de elektra. 

 

Syphontang

Syphontang

Een syphontang (of sifontang of sanitairtang) is door zijn gebogen vorm ideaal voor het los- en vastdraaien van schroefbare afvoerkoppelingen van sifons, afvoerbuizen, wartels en kranen. Een syphontang is verstelbaar en heeft daardoor een groot klembereik.

 

 

 

 

 

 

Borgveertang

Borgveertang

De borgveertang (of borgringtang) gebruikt u voor het plaatsen of verwijderen van in- en uitwendige borgveren en borgringen. Deze tang is verkrijgbaar in een recht en een gebogen model. Sommige borgveertangen hebben een losse bekkenset. Deze set bestaat uit 2 rechte en 2 gebogen uitwisselbare bekken, waardoor u alle typen borgveren en borgringen kunt grijpen.

 

Griptang

Griptang

Bij een griptang brengt u de bek op maat met behulp van de stelmoer aan de onderzijde van een van de benen. Vervolgens klikt u bij het andere been de tang vast en hoeft u zelf geen kracht meer uit te oefenen. In feite heeft u er een derde hand bij. Griptangen zijn er met een rechte bek, een gebogen bek, extra verlengde rechte bek en extra wijde bek.

 

 

Klemtang

Klemtang

Klemtangen houden een werkstuk, bout, moer of wartel klemvast en blijven dit dankzij een klemmechanisme ook doen. Ook zonder dat u zelf nog hoeft te knijpen. Onder de familie van de klemtangen horen ook de lijmklemmen en snelspanklemmen. Kijk voor meer informatie op Lijmklem.

 

 

 

 

Pijpentang

Pijpentang

Pijpentangen worden ook wel Zweedse tang of moordenaar genoemd. Met de verstelbare moer aan een van de benen kunt u de opening van de bek nauwkeurig op maat maken. Hierdoor wordt een vastzittende moer of wartel precies omklemd. U hoeft nog maar licht te knijpen voor een ijzersterke grip. Dankzij de lange benen kunt u zelfs zeer vastzittende wartels losdraaien.

 

Armaturentang

Armaturentang

Een armaturentang is een pijpentang met kunststof kappen in de bek. Dit maakt armaturentangen geschikt voor het aan- en losdraaien van kwetsbare en verchroomde armaturen en kranen.

 

buigtangen

Met een buigtang kunt u eenvoudig metaaldraad of metalen buizen buigen. GAMMA heeft de volgende buigtangen.

draadbuigtang

Draadbuigtang

Een draadbuigtang is te herkennen aan zijn rechte en ronde bekdelen. Deze tang gebruikt u om metaaldraad te buigen. Bijvoorbeeld tot een draadoog, wat goed uitkomt bij de aanleg van elektra.

 

 

 

 

 

Buigijzer

Buigijzer

Een buigijzer (of pijpenbuiger) is geschikt om een cv-pijp en koperbuis zeer nauwkeurig te buigen. Dankzij het buigmechanisme knikt de buis niet door. De meeste buigijzers zijn gemaakt voor op een buis van 15mm of een buis van 12mm. Sommigen zijn universeel en kunnen beide maten aan.

 

Striptang

Striptang

Striptangen gebruikt u voor het ontmantelen van draden. De mantel is de isolerende laag om de draad heen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Afstriptang

Afstriptang

Een afstriptang komt vooral van pas bij het ontmantelen van installatiedraad. Met behulp van een stelschroef kunt u de dikte van de kern van de draad instellen. Hierdoor knijpt u alleen de isolatielaag door en spaart u de kern tijdens het knijpen. Hierna kunt u deze isolatielaag ervan af trekken.

 

 

 

 

 

 

Automatische afstriptang

Automatische afstriptang

Bij een automatische striptang stelt u eenvoudig in hoeveel u van een elektradraad of kabel wilt strippen. Door één knijpbeweging wordt de isolatielaag en doorgeknepen en van de draad verwijderd. U kunt met deze tang ook elektradraad doorknippen.

 

 

 

 

 

 

Afstriptang voor ronde kabels

Afstriptang voor ronde kabels

Met een afstriptang voor ronde kabels stript u alle gangbare ronde kabels. Dit zijn kabels met een diameter van 8mm tot 13mm. De ingebouwde mesjes drukt u in de isolerende mantel van de kabel. Door aan het mes te trekken verwijdert u ook de mantel. Er zijn ook afstriptangen voor coaxkabels. Deze hebben 2 messen waarmee u zowel de buitenisolatie als de kernisolatie kunt strippen.

 

Krimptangen

Met een krimptang knelt u kabelverbinders vast op kabels. Krimptangen worden veel gebruikt bij het knutselen aan auto’s, elektraklussen of het aansluiten van telefoon- en computerkabels.

Kabelschoentang

Kabelschoentang

Met een kabelschoentang (of wurgtang) knelt of krimpt u de hulzen van kabelschoenen vast op installatiedraad van diverse diktes. Dit gaat een stuk sneller dan solderen. Kabelschoentangen worden ook in sets verkocht samen met kabelschoentjes.

 

 

 

 

 

UTP-montagetang

UTP-montagetang

Een UTP-montagetang is een tang waarmee u een netwerkkabel op maat maakt. De UTP-tang knelt de UTP-plug in een beweging vast op een netwerkkabel. Met deze tang maakt u ISDN-, UTP-, CAT5- en CAT6-kabels op maat. De connectortang is geschikt om 8-polige draad te knippen, strippen en te monteren aan een 8-polige UTP-plug.

 

Montagetang voor RJ9/11/45 plug

Montagetang voor RJ9/11/45 plug

Met behulp van deze modulaire ISDN-tang, knipt of stript u kabels en monteert u zowel 4-, 6- als 8-polige pluggen aan een op maat gemaakte kabel. Naast ISDN-snoeren, is het ook mogelijk om modulaire telefoonsnoeren met de modulaire tang op maat te maken.

 

 

Ponstang

Ponstang

Met een ponstang (of gatentang) maakt u gaatjes in leer, stof of zeildoek. Deze tang wordt ook wel revolvertang genoemd omdat de kop van de tang kan draaien en een beetje op een draaiend magazijn van een revolver lijkt.

 

 

 

 

 

 

 

Zeilringtang

Zeilringtang

Met de zeilringtang brengt u metalen ringetjes aan in verschillende materialen. Daarnaast is de ringtang voorzien van een ponsinrichting met een verstelbare afstandhouder waarmee u gaten ponst op een gelijke afstand van elkaar. Een eenvoudiger type zeilringtang is de revolverzeilringtang. Ook met deze tang kunt u zowel gaatjes als ringetjes in het materiaal aanbrengen.

 

Drukknopentang

Drukknopentang

Een variant op de zeilringtang is de drukknopentang. Aan de het ene stukje stof knelt het ene deel van de drukknoop vast en op het andere stukje stof komt het contradeel van de drukknoop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blindklinktangen

Met een blindklinktang verbindt u materialen met elkaar. Blindklingtangen zijn bijzonder geschikt voor holle ruimtes, die alleen maar van de buitenkant zichtbaar en bereikbaar zijn.

Blindklinktang

Blindklinktang

Met een blindklinktang (of popnageltang) verbindt u 2 dunne metaalplaten. Beide platen doorboort u met een metaalboortje. Vervolgens duwt u de brede stift van de klinknagel in het gat. Hierna plaatst u de blindklinktang over de dunne stift van de klinknagel. Met knijpende bewegingen stropt u aan de binnenzijde het brede deel van de klinknagel op. De dunne stift breekt daarna automatisch af. De 2 platen zijn nu stevig verbonden. Zorg dat u een metaalboortje gebruikt dat past bij de klinknagel.

 

Hollewandplugtang

Hollewandplugtang

Een hollewandplugtang is geschikt voor het snel en stevig bevestigen van metalen paraplupluggen. U boort een gat in het plaatmateriaal waarachter de holle ruimte zit. Plaats een metalen parapluplug in de tang en duw de plug in het boorgat. Door de tang aan te trekken ontvouwt zich de paraplu aan de achterkant van de plaat. Hierdoor wordt de kernbout in de plug stevig verankerd. Er zijn diverse maten paraplupluggen. Let op dat u een bijpassend boortje gebruikt.

 

 

tangen voor precisiewerk

Tangen voor precisiewerk komen van pas bij het fijnere werk. De volgende tangen zijn geschikt voor secure klussen.

Precisietang

Precisietang

Sommige van de hierboven beschreven tangen zijn er ook in klein formaat. Vaak worden ze dan aangeduid als precisietang. Doordat ze zo klein zijn kunnen deze precisietangen veel fijne klussen aan. Daar waar het op de millimeter aankomt biedt een precisietang uitkomst.

 

Multitang

Multitang

Het woord zegt het al, een multitang is geschikt voor meerdere klusjes. Zo kunt u met deze tang elektradraad strippen, draad buigen, kabelschoentjes vastklemmen en zeer precies knippen.

 

 

 

 

 

tang kopen? let hier op

Bent u van plan een tang te kopen? Dan zijn de volgende eigenschappen belangrijk om op te letten. Als u maar zelden klust, dan kunnen de goedkopere tangen afdoende zijn. Moet u regelmatig aan de slag, dan is het verstandig om wat beter gereedschap te kopen.

tangen_kwaliteit

De kwaliteit van tangen zit hem in het type staal waarvan ze gemaakt zijn. Tangen van chroom-vanadium of staal van een hoge legering zijn het sterkst.

tangen_handvat

Ook het handvat is belangrijk. Een goede tang heeft een ergonomisch verantwoord handvat, waardoor hij prettig in de hand ligt en uw vingers niet bekneld raken. Een antisliplaag zorgt dat de tang niet uit uw handen schiet tijdens het gebruik.

tangen_lengtemaat

Sommige tangen worden in meerdere lengtematen verkocht. Een langer heft zorgt voor een groter hefboomeffect zodat u meer kracht kunt zetten.