stappenplannen
Buitenmuur isoleren (van binnenuit) header

Buitenmuur isoleren (van binnenuit)

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een enkelsteens (ongeïsoleerde) buitenmuur kun je aan de binnenzijde isoleren door middel van een voorzetwand met een houten stijl- en regelwerk. Voor een goede isolatiewaarde vul je de ruimte tussen en eventueel achter de stijlen met een zo dik mogelijke laag glaswol of steenwol.

 

Bekijk de benodigheden
tip!

Glaswolplaten met aan 1 zijde glasvliesbekleding zijn gemakkelijk te verwerken. Een 4,5cm dikke glaswolplaat heeft een isolatiewaarde (Rd) van 1,2 en voldoet daarmee aan het minimale isolatieniveau. Voldoende ruimte? Gebruik dan een dikkere glaswolplaat of een glaswoldeken.

Stap 1 - Lat op vloer lijmen
1

Lat op vloer lijmen

Lijm een houten lat op de vloer. Let erop dat de 4,4-zijde naar voren steekt en dat bij vochtige muren de lat circa 1cm vrij van de muur komt. Dit voorkomt eventueel vochtdoorslag.

Stap 2 - Plafondlat en staanders op maat zagen
2

Plafondlat en staanders op maat zagen

Zaag een plafondlat en de staanders op maat. Houd bij het aantal rekening met een onderlinge afstand aan van 60cm (hart op hart).

Stap 3 - Plafondlat en staanders plaatsen
3

Plafondlat en staanders plaatsen

Lijm de plafondlat met de hulp van een ander persoon tegen het plafond. Lijm en plaats meteen de linker- en rechter staander tegen de zijmuren.

Stap 4 - Rest van staanders plaatsen
4

Rest van staanders plaatsen

Plaats de rest van de staanders op een hart-hartafstand van 60cm en schroef ze met hoekijzers of steekschroeven vast op de boven- en onderlat. Dit geldt voor alle staanders, behalve de staanders aan de uiteinden van de wand. Daar valt de gipsplaat helemaal overheen, op 3-4mm na.

 

Let op!

Een meetfout is snel gemaakt. Gebruik daarom voor het bepalen van de exacte positie van de staanders een strook gipsplaat van 60cm. Houd een uiteinde op het hart van een staander en controleer of het andere uiteinde ook weer op het  hart van een staander valt.  Zo weet je zeker dat je steeds de juiste afstand aanhoudt. Controleer tevens bij elke staander of hij waterpas staat, zodat je de gipsplaten er later gemakkelijk op kunt bevestigen.

 
Stap 5 - Isolatieplaat snijden en plaatsen
5

Isolatieplaat snijden en plaatsen

Snij de Isolatieplaat met het isolatiemes op maat en plaats deze goed aansluitend tussen de houten stijlen.

Buitenmuur isoleren - Dampremmende folie aanbrengen
7

Dampremmende folie aanbrengen

Niet de dampremmende folie vast op de liggers en buitenste staanders van het raamwerk. Span hierbij de folie niet te strak. Laat de folie aan de randen ongeveer 10cm uitsteken en druk de folie rondom het raamwerk stevig vast op de aangebrachte kitlaag. Laat de foliebanen elkaar circa 10cm overlappen. Plak de naden van de foliebanen af met enkelzijdig tape.

Buitenmuur isoleren - Voorzetwand afwerken gipsplaten
8

Voorzetwand afwerken

Werk de voorzetwand af met gipsplaat. Snij de overtollige folieranden af met een scherp mes.

Stap 7 - Dampremmende folie aanbrengen
6

Gipsplaten afwerken

Werk tenslotte de gipslaten af. Bekijk hoe in het stappenplan Gipsplaten afwerken.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (10)  • Klusadvies

    Buitenmuur isoleren (van binnenuit)

  • Gereedschappen (8)