klusadvies

Sierbestrating

18 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Uw tuin is uw tweede thuis. U wilt er lekker kunnen zitten, lopen en werken. Kortom, u heeft bestrating nodig, zoals een terras en looppaden. Maar de steensoort, de vorm en de kleur zijn natuurlijk zeer bepalend voor de sfeer van uw tuin. Denk voordat u gaat bestraten dus goed na over uw tuininrichting. GAMMA staat u terzijde met advies en een inspirerende collectie stenen, tegels en grind.

 

 

 

 

 

Bekijk de benodigheden

Voor het beste resultaat doet u er goed aan vooraf een plan te maken. Meet uw tuin op, maak een plattegrond op schaal en teken hier in wat u van plan bent. Dan heeft u meteen een indicatie van de benodigde hoeveelheid tegels, de kosten en de hoeveelheid werk. Reken 10 tot 15 procent extra aan tegels in verband met het op maat knippen aan de randen van uw bestrating.

Voor sierbestrating heeft u de keuze uit verschillende soorten en materialen. Van authentiek natuursteen, grindtegels, betontegels en klinkers tot granieten staptegels en rubbertegels. Tegels zijn makkelijker aan te leggen. Klinkers bieden meer mogelijkheden voor decoratieve patronen. Rubbertegels zijn handig als er kinderen in de tuin spelen. Door decoratieve en functionele tegels slim te combineren creëert u sierbestrating waar iedereen in uw tuin van kan genieten! Hieronder ziet u de belangrijkste soorten stenen. 

Altijd uniek

Moeder aarde geeft ons graniet, leisteen, zandsteen en basalt. Om maar een paar soorten natuursteen te noemen. Natuursteen is uniek in kleurnuancering en structuur, geen steen is hetzelfde. NB: Bestel alle benodigde natuursteen in één keer, dan weet u dat ze uit dezelfde partij komen en krijgt u een harmonieuze kleurschakering.

Makkelijk en betaalbaar

Betonstenen en -tegels zijn gemaakt van zand, grind, cement en water. Ze zijn relatief goedkoop, makkelijk om mee te werken en verkrijgbaar in vele kleuren en maten. Onder invloed van het weer vervaagt de kleur in de loop der tijd wel een beetje.

 

 

 

 

Levendig

Gebakken stenen worden gemaakt uit klei. De kleisoort en het productieproces bepalen de kleur en structuur. Baksteen is een kleurecht natuurproduct, dat z’n levensechte tint behoudt en met de jaren alleen maar mooier wordt. Verkrijgbaar in klinkerformaten en enkele tegelformaten.

 

 

Steen siert uw tuin

Zoals plinten en tapijtjes de vloer in uw huis afmaken, zo doen sierranden en grind dat met de bestrating in uw tuin. Met sierranden kunt u ook een pad door uw tuin of bijvoorbeeld een vijver of bepaalde begroeiing in uw tuin accentueren. Grind is met name geschikt voor delen waarover niet of weinig gelopen wordt. Denk ook aan de mogelijkheid om verschillende kleuren en materialen van sierranden te combineren. Zo maakt u met sierbestrating van uw tuin een plek waarvan u nóg meer geniet.

U houdt van strak, zonder tierelantijnen? Gladde terrastegels en natuurlijke grijstinten geven uw tuin een moderne of zelfs minimalistische uitstraling. Ook het gebruik van split en grind draagt bij aan een elegante, ‘no-nonsense look’ van uw tuin. Grote tegels geven een rustig beeld.

Misschien voelt u meer voor de pure eenvoud van landelijke sferen. GAMMA heeft diverse soorten karakteristieke tegels, stoere stenen en (grof) grind voor u klaarliggen. Die in een fraai samenspel zorgen voor een hele natuurlijke, ongedwongen tuinsfeer.

 

U kunt ook een tuin creëren in romantische, nostalgische sferen. Bijvoorbeeld met getrommelde stenen of gebakken klinkers, die in de loop der tijd alleen maar mooier worden. U kunt er eindeloos mee variëren in legpatronen en (wild)verbanden.

 

Bestrating aanleggen

Bekijk deze klusvideo om te zien hoe u zelf sierbestrating kunt aanleggen met een professioneel resultaat
Bekijk klusvideo

Hogedrukreinigen

Bekijk hier hoe u met behulp van een hogedrukreiniger efficiënt uw terras kunt reinigen
Bekijk klusadvies

Klinkers vervangen

Bekijk dit stappenplan om beschadigde klinkers in uw terras of bestrating te vervangen
Bekijk klusadvies

Meer informatie over sierbestrating :