stappenplannen

Schutting plaatsen met palen in beton

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Schuttingpalen en -planken kun je zelf maken, maar het is gemakkelijker om kant-en-klare tuinschermen te gebruiken. Deze zijn in verschillende modellen en maten verkrijgbaar bij GAMMA. Je vindt altijd een tuinschutting die bij je stijl past. In dit stappenplan zie je hoe je een schutting plaatst met de palen in beton.

 

Bekijk assortiment

Bekijk de benodigheden

Schutting opmeten

Meet de totale lengte van de schutting op met een landmeter. Kijk voor meer informatie op Meten van lengte en breedte. Bereken hoeveel schermen je nodig hebt door deze lengte door 180cm te delen. Bekijk ook hoeveel palen je nodig hebt.

Schutting uitmeten

Bepaal de plaats van de eerste paal en meet vandaar uit de posities van de andere palen. Een touwtje zorgt ervoor dat ze netjes in een lijn staan.

Gaten graven

Graaf met een schep de gaten voor de schuttingpalen (50-60cm diep).

Palen plaatsen

Zet de palen in de gaten en veranker ze met snelbeton. Zo staan ze niet alleen stevig maar zullen ze ook veel minder snel rotten.

 

Zorg dat de palen op de juiste afstand van elkaar staan. Het schuttingdeel moet er telkens mooi tussen passen (1cm speling). Gebruik een hulp-lat om voortdurend de afstand aan de boven- en onderzijde te meten.

 

Giet eerst het gat halfvol met water. Plaats de paal en stel hem alle kanten op waterpas. Giet vervolgens het droge snelbeton in het water. De paal hoeft nu niet meer ondersteund te worden. Controleer eerst wel of hij nog steeds waterpas staat.

 

Tip!

Snelbeton is in 15 minuten hard. Raak de paal niet eerder aan. Gebruik rubberen handschoenen, want het is agressief materiaal.

Palen op gelijke hoogte

Controleer met een touwtje en waterpas of de palen even hoog zijn. Zie hiervoor Meten van loodrecht en waterpas. Ga uit van de laagste paal en zaag de andere zo nodig af.

Steunen monteren

Boor op 30 en op 160cm boven de grond een gaatje van 3mm in de palen. Schroef de schuttingsteunen op de zijkant van de palen vast.

Schuttingdelen vastschroeven

Schroef de tuinschermen aan de steunen. Zorg ervoor dat het schuttingdeel waterpas hangt.

Schutting afwerken

Het laatste scherm moet misschien op maat gezaagd worden. Stamp de grond rondom de palen aan als alles staat. Plaats eventueel nog zinken afdekkappen als bescherming tegen het weer.

 

Tip!

De schutting vormt 1 geheel met je tuin als je er bloembakken of -potten aan hangt of er een klimplant tegenaan laat groeien.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (5)


  • Gereedschappen (5)