stappenplannen

Schuren

6 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Zorgvuldig plamuren en schuren is de basis voor goede hechting van de verf en voor een strak eindresultaat. Alvorens te beginnen verwijder je alle loszittende verf. Steek met behulp van een scherp plamuurmes loszittende delen weg. Wanneer de verflaag in erg slechte staat verkeert, moet je hem helemaal verwijderen. Lees ook hoe je oude verf kunt verwijderen.


Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

 

assortiment schuurmachines

 

 

Bekijk de benodigheden
01

Ondergrond ontvetten

Zorg dat de ondergrond ontvet is voor je gaat schuren. Anders schuur je het vet in de verflaag. Kleinere oppervlakken schuur je met de hand. Zo kom je in alle hoekjes en kun je overal de gewenste druk uitoefenen.

Tip!
Gebruik voor ontvetten geen ammoniak. Het is schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Een milieuvriendelijk alternatief is St. Marc. Dit is bovendien reukloos.

02

Vlaksschuurmachine gebruiken

Gebruik een vlakschuurmachine voor het opschuren van grote oppervlakken. Oefen niet teveel druk uit op de machine, het risico bestaat dat je te diep schuurt. 

03

Brandschuurmachine gebruiken

Bandschuurmachines zijn bedoeld voor het grove werk, door hun hoge draaisnelheid schuren ze razendsnel. Schuur in overlappende banen en hou de bandschuurmachine niet op één plek stil.

04

Schuurpapier gebruiken

Schuur een ruw oppervlak eerst op met schuurpapier met een korrelgrootte van 80. Schuur daarna nogmaals met fijner schuurpapier met een korrelgrootte van 100. Voor het licht opschuren van een verflaag is korrelgrootte 120 of 150 het meest geschikt.

05

Schuurstof verwijderen

Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken. Eerst met een zachte borstel, daarna afnemen met een iets vochtige doek.

Tip!
Er zijn tegenwoordig speciale schuurdoekjes te koop die het schuurstof in één keer opnemen.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (2)



  • Gereedschappen (3)




Meer informatie over schuren :