stappenplannen

Houten vloer afwerken en onderhouden

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Houten vloeren hebben een warme uitstraling en zijn makkelijk schoon te houden. De afwerking bepaalt in hoge mate het uiteindelijke karakter van de vloer. U kunt kiezen uit lakken, oliën of in de was zetten.

Lak (halfmat of hoogglans) geeft een chique uitstraling en accentueert de nerf. Het aanbrengen is echter veel en dikwijls minder plezierig werk (stank), evenals het herstellen van krassen en doffe plekken. Olie en was geven de vloer een matte, maar wel meer natuurlijke uitstraling. Beide producten maken de kleur van het hout veel ‘dieper’. Deze vormen van afwerken zijn iets minder slijtvast dan lak, maar daar staat tegenover dat het veel makkelijk is om versleten plekken bij te werken.

Test van tevoren op stukjes resthout wat het effect van de gekozen afwerklaag op deze houtsoort is.

 

Tip!
In alle gevallen moet de vloer eerst grondig geschuurd worden. Bij de bouwmarkt zijn parket- en kantschuurmachines te huur die u veel tijd besparen en een fraai egaal resultaat opleveren. Reserveer tijdig!

 

assortiment vloeren

Bekijk de benodigheden
01

Vloer controleren

Controleer de vloer op uitstekende spijkers en sla deze zonodig dieper in het hout, met behulp van een hamer en drevel.

02

Vloer schuren

Schuur de vloer meerdere malen met de parketschuurmachine. Voor het schuren van de kanten gebruikt u een kantschuurmachine. Begin met grof en eindig met fijn schuurlinnen. Schuur altijd in de richting van de nerf van het hout.
03

Schuurstof verwijderen

Veeg het schuurstof weg en maak de vloer grondig schoon met de stofzuiger. Verwijder het fijnste stof met door de vloer af te nemen met een licht vochtige doek.

04

In de was zetten Stap 1

Breng de eerste waslaag aan met behulp van een niet pluizende doek. Wrijf de was goed in de nerven van het hout.
05

In de was zetten Stap 2

Voor het uitboenen gebruikt u een boenmachine. Begin met de hardste borstel en herhaal het werk met de middelste en met de zachtste borstel.
06

In de was zetten Stap 3

Stap 1 en 2 moet u meerdere malen herhalen, afhankelijk van de houtsoort. Vraag hierover advies in de bouwmarkt.
07

In de was zetten Stap 4

Plekken die in de loop der tijd kaal zijn geworden, kunt u eenvoudig bijwerken met speciale onderhoudswas. Om de vloer mooi te houden is het raadzaam om hem minstens één keer per jaar opnieuw in de was te zetten en te boenen.

08

Olieën Stap 1

Wrijf de vloer in met de olie, met behulp van een niet pluizende doek of een lakroller. Wrijf net zolang totdat alle olie ingetrokken is en de vloer een matte aanblik heeft gekregen. Afhankelijk van de houtsoort kan het nodig zijn de vloer nogmaals te behandelen, om een optimaal resultaat te krijgen. Vraag hierover advies in de bouwmarkt. De vloer vervolgens twee dagen niet belopen.

Tip!
Een pas geoliede vloer de eerste weken niet met water
afnemen. Daarna kunt u de vloer schoonmaken met
een zachte vloerzeep.

09

Olieën Stap 2

Plekken die in de loop der tijd kaal geworden zijn, kunt u eenvoudig bijwerken met behulp van onderhoudsolie. U houdt uw vloer mooi als u hem minstens één keer per jaar opnieuw in de olie te zet.

Tip!
Vloerlak is ook verkrijgbaar op waterbasis (acryl). Dit is nagenoeg reukloos, droogt binnen enkele uren
en bevat geen schadelijke oplosmiddelen. Acryl
vloerlak is alleen in matte of zijdeglans variant
verkrijgbaar. Gebruik voor het verwerken van
acryllak altijd speciale acrylrollers en -kwasten.

10

Lakken Stap 1

Bedenk van tevoren waar u met lakken begint en zorg dat u altijd eindigt bij de deur. Breng de lak aan met een platte kwast en strijk met de nerf mee. Minimaal 3 laklagen aanbrengen.

Sommige houtsoorten vereisen meer laklagen, informeer hierover in de bouwmarkt. Laat de vloer tussen elke laag 24 uur drogen en schuur hem tussendoor steeds licht op.

11

Lakken Stap 2

Een gelakte vloer is makkelijk schoon te maken met water en een zachte zeepsoort.
Hij blijft mooier als u bij het dweilen een scheutje vloerpolish aan het water toevoegt.
Dof geworden plekken wrijft u in met onverdunde polish. Deze is na een uurtje beloopbaar.

Vloeren leggen

 

Met vloeren leggen bedoelen we het leggen van tapijt, parket, laminaat of een houten vloer. En daarvoor gebruikt u nogal eens scherpe gereedschappen. Nuttige dingen, maar niet ongevaarlijk: met een tapijtmes, handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag kunt u uzelf flink openhalen. Een veel voorkomende snijwond ontstaat wanneer klussers hun andere hand in de snijlijn van het mes houden bij het leggen van tapijt, of uitschieten met de zaag doordat niet goed wordt opgelet. Vooral als u een ongeschikt mes of zaagje gebruikt of werkt in een rommelige omgeving, schiet de kans op een dergelijke verwonding omhoog.

 

Wat te doen?

 

Snijd het tapijt niet naar u toe
Uw mes kan door verschillende oorzaken uitschieten (onregelmatig tapijt, bot mes, afgeleid zijn, etc.). Op het moment dat u met het mes naar u toe snijdt en u schiet uit, staat het mes zo in uw hand, arm of been. Snij dus altijd met het mes langs uw lichaam en van u af. En, niet onbelangrijk, leg nooit uw hand in de snijlijn van het mes.

 

Gebruik het juiste en scherp gereedschap
Kijk of het gereedschap nog in goede staat is. Herstel eventuele gebreken. En vervang een bot mesje of zaagje, want daarmee schiet u eerder uit of is een lelijke houtsnede het gevolg.

 

Gebruik een haak- of veiligheidsmes
De kans dat u zich met een haakmes openhaalt, is kleiner dan bij een gewoon recht mes. Nog beter is het om een veiligheidsmes te gebruiken. Dit mes springt naar binnen als de druk wegvalt, waardoor het onmogelijk is u te verwonden. Gebruikt u een afbreekmes? Schuif het mes dan maar een klein stukje uit. Anders kan het afbreken, wegspringen en in uw gezicht of zelfs in uw oog terechtkomen.

 

Draag een veiligheidsbril
Hiermee voorkomt u dat een afgebroken stukje mes of materiaal in uw oog schiet.

 

Werk bij goed licht
U houdt goed zicht op uw werk waardoor de klus sneller zal gaan met een beter resultaat. Daarnaast zult u minder gauw struikelen over spullen die in de buurt liggen. Denk ook aan een extra lamp voor als uw klus uitloopt en het donker begint te worden.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(10)  • Gereedschappen(11)