stappenplannen
Stap - Vloeren - Zand cementdekvloer maken

Zand cementdekvloer maken

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Op een dekvloer van zandcementmortel kun je tegelen, laminaat leggen of tapijt leggen. Je kunt deze ook verven. Er bestaan 3 soorten dekvloermortels: vloeibaar, lichtgewicht en supersterk. Voor een strakke afwerking kun je de zandcementdekvloer nog gladder maken met een egalisatiemiddel.
 

Bekijk assortiment

Bekijk de benodigheden

voorbereiding

Ondergrond schoonmaken

Ondergrond schoonmaken

Maak de ondergrond goed schoon. Deze moet verder stabiel en droog zijn.
Ondergrond behandelen

Ondergrond behandelen

Behandel de ondergrond voor met een vloerprimer die geschikt is voor zandcementmortel. Hierdoor zal de zandcement vloer goed hechten. Gebruik hiervoor een zachte bezem of handveger. Laat het geheel goed drogen. Controleer met een bekertje water of de zuiging van de ondervloer is gestopt (er blijft in dat geval water staan). Zo niet, breng dan een tweede laag primer aan.

 

Tip!
Als je geen primer bij de hand hebt, kun je de ondergrond ook ‘aanbranden’ met een vloeibaar mengsel van cement en water (verhouding: 1 deel cement : 6 delen water).

vloeibare zand cementdekvloer

Mortel aanmaken

Mortel aanmaken

Bepaal hoe dik de vloer moet worden. Maak de vloeibare zandcementmortel volgens het recept op de verpakking aan. Per zak kun je ongeveer 0,35m2 maken bij een laag van 3cm. Raadpleeg hiervoor ook de verpakking. Let op: eerst 2/3 van het water in de kuip en daarna de mortel toevoegen. Meng de mortel en vul het aan met het resterende water.

Mortel uitgieten over vloer

Mortel uitgieten over vloer

Giet de vloeibare mortel uit over de vloer. Begin op het verste punt en werk naar de deur toe.

Egaliseren met trekker

Egaliseren met trekker

Door een trekker telkens op en neer in de mortel te zetten, beweegt en egaliseert je de gegoten vloer. Doe dit zowel van links naar rechts, als van achter naar voren.

Controleren en laten drogen

Controleren en laten drogen

Controleer met een duimstok of de gewenste dikte is bereikt. Een laag mag 3-10cm dik zijn. Laat vervolgens het geheel drogen. Al na een dag is de vloer beloopbaar.

standaard zandcementvloer

kleine vloer

Dikte vloer bepalen

Dikte vloer bepalen

Bepaal hoe dik de vloer moet worden. Om op een kleine vloer waterpas te kunnen werken gebruik je een waterpas en houten latten.

Houten regels aanbrengen

Houten regels aanbrengen

Verdeel de vloer in een aantal banen door de houten regels op de ondervloer te leggen. Zorg dat de afstand tussen de regels kleiner is dan de breedte van je afreilat. Breng deze houten regels met opvulstroken op hoogte en stel ze waterpas. Zorg voor voldoende ondersteuning om doorveren te voorkomen.

 

Tip!

Wil je een deel van de vloer op afschot hebben? Maak de houten latten dan ook op afschot. Ook dit is mogelijk met behulp van opvulstrookjes. Je kunt ook een lat spievormig afzagen. Voor een douchevloer is een afschot van 1cm per meter voldoende.

Zandcementmortel aanmaken

Zandcementmortel aanmaken

Maak de zandcementmortel volgens het recept op de verpakking aan. Let op: eerst 2/3 van het water in de kuip en daarna de mortel toevoegen. Meng de mortel en vul het aan met het resterende water. De mortel moet aarde-droog blijven.

Mortel over vloer verdelen

Mortel over vloer verdelen

Verdeel de aangemaakte mortel over de vloer en maak het egaal door de afreilat in een zigzagbeweging over de latten naar je toe te trekken. Breng waar nodig wat extra mortel aan.

Regel verwijderen en vloer schuren

Regel verwijderen en vloer schuren

Trek de regel voorzichtig uit de mortel en vul de kier op. Schuur de vloer met draaiende bewegingen dicht, met behulp van een schuurbord. Controleer de vloer met de waterpas.

Vloer afdekken met folie

Vloer afdekken met folie

De vloer mag niet te snel drogen. Dek het daarom af met een plastic folie. Verwarm de ruimte niet en houdt ramen dicht.

grote vloer

1-meterlijn markeren

1-meterlijn markeren

Bij grote vloeren is het lastiger om alleen met de waterpas te werken. Om een waterpas vloer te krijgen heb je eerst een referentiepunt op de muur nodig. We noemen dit de 1-meterlijn. Deze markeer je op de muur en in de buurt van de hoogste punt van de ondervloer. De lijn is zo hoog als de gewenste minimale dikte van de zand-cementvloer + 1m.

Lijn overtrekken met slaglijnmolen

Lijn overtrekken met slaglijnmolen

Zet deze lijn met een rotatielaser of slangenwaterpas verder uit. Trek deze lijn over met een slaglijnmolen. Vanuit deze lijn kun je telkens met een lat van een precies 1m controleren of de nieuwe vloer op hoogte is.

Werken met een ‘dijk’

Werken met een ‘dijk’

Leg eerst op hoogte een ‘dijk’ van zandcement langs de randen aan en vul de rest van de vloer op. De dijken zijn je volgende referentiepunt om met een lange lat af te reien. Schuur ook hier de vloer met draaiende bewegingen dicht, met behulp van een schuurbord. Controleer de vloer regelmatig met een waterpas.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (4)

  • Gereedschappen (18)