stappenplan

Pergola bouwen

Wil je zelf een pergola bouwen in je tuin? Goed idee, want een mooi begroeide pergola geeft je terras een mediterraan accent en je kunt eronder fijn in de zon én schaduw zitten. Met behulp van verbindstukken is een pergola maken een eenvoudige klus.

stap 1

Heb je een vergunning nodig voor een pergola bouwen?

Een pergola valt onder tuinmeubilair, hiervoor heb je tot een hoogte van 2,5 meter geen vergunning nodig. Wanneer de pergola hoger is dan 2,5 meter, dan moet er een omgevingsvergunning voor worden aangevraagd.

stap 2

Het juiste materiaal voor een pergola kiezen

Een pergola bouwen gaat heel eenvoudig met palen van onbehandeld larikshout of Douglashout, twee populaire houtsoorten die gemakkelijk te bewerken zijn. Teak of andere harde houtsoorten zijn moeilijker te bewerken en minder geschikt voor een pergola bouwen. Kies voor palen in het formaat 7x7cm palen of 9x9cm en kies hierbij de bijbehorende verbindstukken.

Tip!

Houd er rekening mee dat de kopmaat altijd kleiner is dan 7x7cm of 9x9cm. Zo blijft er ruimte over voor het hout om te gaan werken, bijvoorbeeld na een regenbui.

stap 3

Bepaal waar de pergola moet komen

Een pergola bouwen doe je idealiter op een zonnige plek, zodat je eronder een fijn eetterras in de zon óf schaduw kunt creëren; die keuze heb je dan. Mediterrane klimplanten zoals de druif en blauweregen (Wisteria) kun je langs de palen omhoog leiden. Op een zonnige plek zullen ze al snel grote druiven- of bloemtrossen over het frame werpen.

Zet de omtrek van de pergola uit met kleine latjes in de grond, waarbij je een touwtje spant van paaltje naar paaltje. Je kunt het tuinmeubilair alvast op zijn nieuwe plek zetten zodat je alvast een goed beeld krijgt van het formaat dat de pergola moet krijgen.

stap 4

De ondergrond schoonmaken

Voor je de pergola gaat bouwen, maak je eerst de grond schoon. Controleer ook of de ondergrond waterpas loopt.

Tip!

Een pergola bouwen groter dan 2x2 meter? Voeg dan extra staanders toe om stevigheid te garanderen.

stap 5

De palen verduurzamen tegen houtrot

Het gedeelte van de palen dat in de grond geplaatst wordt (een derde) moet tegen houtrot behandeld worden met zwarte teer. Bepaal het gedeelte van de tuinpaal dat onder de grond geplaatst wordt en tel hier enkele centimeter bij op. Breng met een blokkwast een laag teer aan op alle zijden en de onderkant van de tuinpaal. Laat de behandelde palen vervolgens goed drogen.

Tip!

Bij 9x9 cm palen is het ook mogelijk om gebruik te maken van betonpoeren. Het betondeel kan bijna volledig ingegraven worden en de paal kan hierop gemonteerd worden.

Tip!

Ga je een pergola bouwen op een betonnen ondergrond, dan kunnen paalhouders met voet gebruikt worden, die op het beton gemonteerd worden. De ondergrond moet dan wel volledig waterpas zijn.

stap 6

De palen in de grond plaatsen

Een derde van de paal moet in de grond geplaatst worden. Maak met een grondboor een gat dat iets minder diep is dan een derde van de paal. Houd de paal zo recht mogelijk en sla de laatste 10 tot 15 cm met een palenrammer de grond in. Controleer of alle vier de palen waterpas zijn. Stamp hierna de grond rondom de paal aan.

stap 7

Het bovenwerk monteren

Monteer op de grond alvast de palen voor het bovenframe aan elkaar. Schroef de vier palen vast in de verbindstukken.

stap 8

Het bovenwerk plaatsen

Zorg dat je in elk geval met twee personen bent om het bovenwerk op de geplaatste staanders te plaatsen. Alles op z’n plek? Schroef het bovenframe dan vast aan de staanders.

stap 9

De pergola verduurzamen

Heb je gekozen voor onbehandeld hout? Voor een langere levensduur en een mooier kleurbehoud is het aan te raden om een pergola te behandelen met een olie of een beits. Zie jij liever zwarte of antracietkleurige palen dan de originele houtkleur? Behandel ze dan met een dekkende beits.

stap 10

De laatste stap voor pergola bouwen: schaduw creëren

Door aan de bovenkant van de pergola schaduwdoek, rietmatten of bamboerol te bevestigen, kun je straks heerlijk in de schaduw zitten.