inspiratie

Siertuin bemesten

Door op tijd je tuin te bemesten, houd je de bodem gezond en vruchtbaar. Dit zie je terug aan je planten: die zijn sterk, weerbaar en vallen op door hun gezonde groei en bloei. Wanneer je je tuin het beste kunt bemesten en welke mest het meest geschikt is, lees je hier.

Wanneer de tuin bemesten?
Een tuin bemesten met organische meststoffen doe je bij voorkeur twee keer per jaar. Of het nu gaat om rozen of andere borderplanten, het gazon of kuipplanten, na hun winterrust beginnen planten weer volop te groeien. Daarom is maart het ideale moment voor een eerste bemesting. Een tweede keer je tuin bemesten doe je in de vroege zomer, in juni. Kies je voor kunstmest, dan moet je maandelijks je tuin bemesten.

Tip!

Ga je een gazon bemesten, vergeet dan ook een derde (maar aangepaste!) bemesting niet. Meer hierover lees je bij gazon bemesten.

Kunstmest of organische mest?
Ga je je tuin bemesten, dan heb je grofweg de keuze uit organische mest en kunstmest. Voor alle soorten planten zijn beide mestsoorten geschikt, maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee. Kunstmest werkt snel en kortstondig en moet daarom vaker worden toegediend. Het voordeel van organische mest is dat de voedingsstoffen geleidelijk aan de bodem afgegeven worden. Tegelijkertijd verbetert het de structuur van de bodem én het bodemleven: een win-win dus.

Tip!

Ga jij je tuin bemesten met kunstmest? Kies dan voor een langwerkende meststof; dit is beter voor de planten én het milieu.

Tuin bemesten: elke plant zijn hapje
Met een universele tuinmest kun je zowel bloeiende planten als haagplanten, bomen en struiken in je tuin bemesten. De ene plant is echter hongeriger dan de andere. Op de achterkant van de verpakking lees je welke dosering je per plant kunt geven. Verdeel de korrels rond de wortels van de plant en geef hierna meteen water.

Sommige planten hebben specifieke wensen. Zo zijn rozen extreem hongerig; die laat je uitbundig bloeien met een kant-en-klare rozenmest. Hortensia’s hebben voldoende fosfor en kali nodig, iets wat je ze met een speciale hortensiamest kunt geven. Ook terras- en balkonplanten in potten zijn hongerlappen. Met een langwerkende voedingskegel in de potten heb je er het hele groeiseizoen geen omkijken meer naar.

Compost als mestvervanger
Een tuin bemesten met zelfgemaakte compost is een goed idee. Het voordeel van dit rulle, organische goedje is dat het, nog meer dan organische mestkorrels, de bodemstructuur verbetert.

Zowel op zand- als kleigrond heeft dit grote voordelen. Op zandgrond worden voedingsstoffen en water beter vastgehouden, terwijl kleigrond juist luchtiger wordt en beter water doorlatend.

Je hebt wel een flinke hoeveelheid compost nodig, wil je het als volledige voeding gebruiken. Zo geldt voor een bloemenborder zo’n 3 kilo per m2, terwijl bomen en hagen wel 5 kilo per m2 verorberen. Omdat veel mensen niet genoeg composteren om hun hele tuin te kunnen bemesten, vormen compost en tuinmest samen de ideale combinatie.

Tuin bemesten én kalk strooien
Naast je tuin bemesten, is kalk strooien iets wat minimaal één keer per jaar in de winter moet gebeuren. Doe je dit niet dan zal de bodem heel geleidelijk aan verzuren. De juiste pH- of zuurtegraad is belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat de voedingsstoffen beter worden opgenomen door de plantwortels. Het maakt planten ook weerbaarder tegen schimmels en ziektes.

Een ideale pH-waarde voor je tuinplanten ligt tussen 5,5 en 6,0. Zuurminnende planten zoals hortensia’s en rododendrons verdragen zuurdere grond, terwijl lavendel en buxus beter gedijen op kalkrijke grond. Wil je de pH-waarde van de grond precies weten, dan kun je een pH-bodemtest doen.

Deze inspiratie komt voor in