keuzehulp

Terras van vlondertegels leggen

Vlondertegels leggen is een klus die kinderlijk eenvoudig is en bovendien ben je een stuk voordeliger uit dan met een planken vlonder. Kies een houten vlondertegel uit die je mooi vindt en leg deze, indien gewenst, in een mooi patroon. Met dit stappenplan vernieuw je je tuin zelf met een mooi terras van vlondertegels op beton.

stap 1

Plaats van de vlondertegels afzetten

Bepaal eerst waar je je toekomstig terras van vlondertegels wilt leggen en hoe groot dit moet worden. Zet deze plek in de tuin af met paaltjes en draad of lint.

stap 2

Vlondertegels kiezen

Vlondertegels zijn verkrijgbaar in een geïmpregneerde variant of hardhout. Daarnaast kun je kiezen uit twee maten: 50 x 50 cm en 100 x 100 cm. Vlondertegels van hardhout zijn het duurzaamst en verkrijgbaar in meerdere kleuren, maar ook geïmpregneerde vlondertegels zijn prima voor je terras te gebruiken.

stap 3

Eerst de betontegels plaatsen

Voordat je de vlondertegels gaat leggen, moet je de betonnen ondergrond gaan leggen. Hierop kunnen de ligbalken vervolgens direct op geplaatst worden. Meet de afstand tussen de onderlatten van de vlondertegels op, vaak zijn die 25 cm van elkaar verwijderd. Zorg dat je de betonnen tegels binnen die afstand plaatst.

stap 4

Kies voor rubberen tegeldragers of verstelbare balkdragers

Als je ondergrond al waterpas ligt of als je het terras niet wilt verhogen, kun je rubberen tegeldragers gebruiken. Leg er één op iedere betonnen tegel. Wil je voor je terras extra hoogte creëren of liggen de tegels niet waterpas? Plaats dan een verstelbare balkendrager als alternatief.

stap 5

Tegels leggen

Bij deze stap ga je de vlondertegels leggen. Houd daarbij een tussenruimte aan van circa 1 cm, die is nodig voor de eventuele werking van het hout. De precieze tussenruimte die je aan moet houden, hangt af van de tegels die je gebruikt.

Tip!

Op het moment dat je de vlondertegels gaat leggen, kun je nog bepalen of je een patroon in de vlonder kunt verwerken. Voor een speels effect leg je ze afwisselend horizontaal en verticaal.

stap 6

Tegels bevestigen

Ben je tevreden over hoe de tegels liggen, dan kunnen ze bevestigd worden. Gebruik een vlonderschroef tussen de plankjes van de vlondertegel, om de onderlatten op de balken vast te zetten.

stap 7

Hoever loopt de balk onder de tegels door?

Zorg dat de tegels grotendeel op de balken liggen. Er mag maximaal 4 cm van een tegel over de buitenste balk komen. Zo ben je zeker van voldoende stevigheid.

stap 8

Kantplanken bevestigen

Plaats aan de zijkanten van de vlonder kantplanken. Hiervoor kun je verschillende soorten planken gebruiken, van Douglashout, geïmpregneerd hout of hardhout. Monteer de kantplank aan de kopse kant van de balken.

stap 9

Houd je vlondertegels mooi na het leggen

Klaar met vlondertegels leggen? Door de vlondertegels te bewerken met olie of beits, bescherm je hun kleur en verleng je de levensduur. Meer tips voor duurzame vlondertegels vind je bij goed onderhoud van de vlonder.