stappenplan

Terras van vlondertegels leggen

Vlondertegels leggen is een klus die kinderlijk eenvoudig is en bovendien ben je een stuk voordeliger uit dan met een planken vlonder. Kies een houten vlondertegel uit die je mooi vindt en leg deze, indien gewenst, in een mooi patroon. Met dit stappenplan vernieuw je je tuin zelf met een mooi terras van vlondertegels op beton.

stap 1

Plaats van de vlondertegels afzetten

Bepaal eerst waar je je toekomstig terras van vlondertegels wilt leggen en hoe groot dit moet worden. Zet deze plek in de tuin af met paaltjes en draad of lint.

stap 2

Vlondertegels kiezen

Vlondertegels zijn verkrijgbaar in een geïmpregneerde variant of hardhout. Daarnaast kun je kiezen uit twee maten: 50 x 50 cm en 100 x 100 cm. Vlondertegels van hardhout zijn het duurzaamst, maar ook geïmpregneerde vlondertegels zijn prima voor je terras te gebruiken. De geïmpregneerde variant met de afmeting 50x50 is in twee verschillende kleuren verkrijgbaar.

stap 3

Onkruid voorkomen met anti-worteldoek

Jouw terras van vlondertegels mag natuurlijk niet ontsierd worden door onkruid. Met anti-worteldoek kun je voorkomen dat dit straks tussen de betonnen tegels opkomt. Plaats het doek over de grond waarop de betontegels dadelijk komen te liggen. Zorg dat verschillende stukken doek elkaar minimaal 15 cm overlappen.

stap 4

Eerst de betontegels plaatsen

Bij deze stap leg je de betontegels op de ondergrond. Trek hiervoor eerst goede werkhandschoenen aan, die zorgen dat je meer grip hebt en beschermen je handen. De tegels leg je op 25 cm van elkaar, hart-op-hart.

stap 5

Kies voor rubberen tegeldragers of verstelbare balkdragers

Als je ondergrond al waterpas ligt of als je het terras niet wilt verhogen, kun je rubberen tegeldragers gebruiken. Leg er één op iedere betonnen tegel. Wil je voor je terras extra hoogte creëren of liggen de tegels niet waterpas? Plaats dan een verstelbare balkendrager als alternatief.

stap 6

Fundering met onderbalken afmaken

Plaats nu de onderbalken op de tegel- of balkdragers, die je op de betontegels hebt gelegd. Deze zijn verkrijgbaar in standaard kopmaat 6,8 x 4 cm. Bij de onderbalk kun je kiezen voor dezelfde houtsoort als die van je vlonderplanken, of je kunt juist voor een ander soort kiezen.

Tip!

Hardhout heeft de langste levensduur.

stap 7

Tegels leggen

Bij deze stap ga je de vlondertegels leggen. Houd daarbij een tussenruimte aan van circa 1 cm, die is nodig voor de eventuele werking van het hout.

Tip!

Op het moment dat je de vlondertegels gaat leggen, kun je nog bepalen of je een patroon in de vlonder kunt verwerken. Voor een speels effect leg je ze afwisselend horizontaal en verticaal.

stap 8

Tegels bevestigen

Ben je tevreden over hoe de tegels liggen, dan kunnen ze bevestigd worden. Gebruik een vlonderschroef tussen de plankjes van de vlondertegel, om de onderlatten op de balken vast te zetten. Gebruik vlonderschroeven van minimaal 50mm lang.

stap 9

Hoever loopt de balk onder de tegels door?

Zorg dat de tegels grotendeel op de balken liggen. Er mag maximaal 4 cm van een tegel over de buitenste balk komen. Zo ben je zeker van voldoende stevigheid.

stap 10

Kantplanken bevestigen

Plaats aan de zijkanten van de vlonder kantplanken. Hiervoor kun je verschillende soorten tuinplanken gebruiken, van Douglashout, geïmpregneerd hout of hardhout. Monteer de tuinplank aan de kopse kant van de balken.

stap 11

Houd je vlondertegels mooi na het leggen

Klaar met vlondertegels leggen? Door onbehandelde vlondertegels te bewerken met olie of beits, bescherm je hun kleur en verleng je de levensduur. Meer tips voor duurzame vlondertegels vind je bij goed onderhoud van de vlonder.

Alles over terras en paden

grindpad-aanleggen-thumbnail
Hoe leg ik een houten vlonderterras op betontegels aan? stappenplan
vlondertegels-thumbnail
Terras van vlondertegels leggen stappenplan
tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
balkonvloer-houten-vlonderplanken-thumbnail
Balkonvloer met houten vlonderplanken stappenplan
oprid-grind-thumbnail
Tips voor het aanleggen van een oprit met grind stappenplan
houten-vlonder-piketpalen-thumbnail
Hoe maak ik een houten vlonder op piketpalen? stappenplan
oprid-klinkers-thumbnail
Oprit van klinkers leggen stappenplan

Liever vlondertegels laten plaatsen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het plaatsen van je vlondertegels? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice
Dit stappenplan komt voor in