stappenplannen
Douchebak plaatsen

Douchebak plaatsen

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Je douche gebruik je waarschijnlijk vaker dan je bad. Als je voldoende ruimte hebt, maak dan een aparte douche. Met een kunststoffen douchebak is dat relatief eenvoudig. Kunststof voelt warmer aan dan metaal en maakt minder lawaai. Bovendien moet een metalen douchebak geaard worden. Kies een model dat qua formaat, vorm en instaphoogte bij je badkamer past.Douchebak plaatsen

Bekijk de benodigheden
tip!

Koop ruim in

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met bon binnen 30 dagen retourneren.

01

Balkjes op de muur vastzetten

Teken een lijn op de muren, op de hoogte van de douchebak. Kijk voor meer informatie hierover op Meten van loodrecht en waterpas. Zaag de balkjes op maat, boor er gaten in en boor deze door in de muur. Zet de balkjes op de muur vast met spijkerpluggen met de bovenkant tegen de lijn.

Tip!
Breng eerst de waterleiding in de muur aan. Kijk voor meer informatie hierover op Gasleiding of waterleiding solderen. Maak de vloer terplekke goed schoon en droog.

02

Schroefpootjes instellen

Zet de douchebak op zijn plaats. Stel de schroefpootjes zo in dat hij op de balkjes rust.

Tip!
Plaats de douche bij voorkeur dicht bij een afvoerpunt, of leg een nieuwe afvoer aan. Wilt je weten hoe, klik dan op afvoer aanleggen. Kap de vloer eventueel een paar cm met een steenbeitel uit op de plek waar straks de sifon moeten lopen.

03

Muurtjes bouwen

Teken de omtrek van de douchebak af op de vloer. Bouw binnen die lijnen muurtjes van gasbetonblokken. Controleer of de muurtjes waterpas lopen en dezelfde hoogte hebben als de muurbalkjes. Voor meer informatie hierover, klik je op meten van loodrecht en waterpas. Laat ter hoogte van de afvoer een ruime opening vrij voor het serviceluik.

04

Sanitairkit spuiten

Spuit een ril sanitairkit op de rand van de balkjes en de muurtjes. Wil je weten hoe, klik dan op kitten. Laat de douchebak voorzichtig op zijn plek zakken.

05

Afvoer vastlijmen

Sluit de sifon aan en lijm de afvoer vast. Kijk voor meer informatie hierover op Afvoer aansluiten.

06

Frame timmeren

Timmer aan de binnenkant van het serviceluik een frame van latjes. Gebruik hierbij gipsblokkenspijkers. Schroef op 2 plaatsen een magneetsluiting. Zaag een multiplexplaatje op maat en monteer daarop de metalen plaatjes voor de magneetsluitingen. Klik het luikje op zijn plaats.

07

Ombouw betegelen

Betegel de ombouw. Lees meer hierover op Wand betegelen.

08

Aansluitingen afkitten

Je kunt nu de aansluitingen van douchebak en tegels zorgvuldig afkitten.

Tip!
Plaats een doucheglijstang en een mengkraan.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (17)


  • Gereedschappen (12)