stappenplannen
Douchebak plaatsen

Douchebak plaatsen

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

De douche gebruikt u vaker dan het bad. Als u voldoende ruimte heeft, maak dan een aparte douche. Met behulp van een kunststoffen douchebak is dat een relatief eenvoudige klus. Kunststof voelt warmer aan dan metaal en levert minder lawaai op. Bovendien moet een metalen douchebak geaard worden. Kies een model dat optimaal bij de ruimte past qua formaat, vorm en instaphoogte.

 

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kunt u met bon binnen 30 dagen retourneren.

Douchebak plaatsen

Bekijk de benodigheden
01

Balkjes op de muur vastzetten

Teken een lijn op de muren, op de hoogte van de douchebak. Voor meer informatie hierover, klik op meten van loodrecht en waterpas. Zaag de balkjes op maat, boor er gaten in en boor deze door in de muur. Zet de balkjes op de muur vast met spijkerpluggen met de bovenkant tegen de lijn.

Tip!
Breng eerst de waterleiding in de muur aan. Voor
meer informatie hierover, klik op waterleiding
solderen. Maak de vloer terplekke goed schoon
en droog.

02

Schroefpootjes instellen

Zet de douchebak op zijn plaats. Stel de schroefpootjes zo in dat hij op de balkjes rust.

Tip!
Plaats de douche bij voorkeur dicht bij een afvoerpunt, of leg een nieuwe afvoer aan. Wilt u weten hoe, klik dan op afvoer aanleggen. Kap de vloer eventueel een paar cm met een steenbeitel uit op de plek waar straks de sifon moeten lopen.

03

Muurtjes bouwen

Teken de omtrek van de douchebak af op de vloer. Bouw binnen die lijnen muurtjes van gasbetonblokken. Controleer of de muurtjes waterpas lopen en dezelfde hoogte hebben als de muurbalkjes. Voor meer informatie hierover, klikt u op meten van loodrecht en waterpas. Laat ter hoogte van de afvoer een ruime opening vrij voor het serviceluik.

04

Sanitairkit spuiten

Spuit een ril sanitairkit op de rand van de balkjes en de muurtjes. Wilt u weten hoe, klik dan op kitten. Laat de douchebak voorzichtig op zijn plek zakken.

05

Afvoer vastlijmen

Sluit de sifon aan en lijm de afvoer vast. Meer informatie hierover kunt u lezen onder afvoer aansluiten.
06

Frame timmeren

Timmer aan de binnenkant van het serviceluik een frame van latjes. Gebruik hierbij gipsblokkenspijkers. Schroef op 2 plaatsen een magneetsluiting. Zaag een multiplexplaatje op maat en monteer daarop de metalen plaatjes voor de magneetsluitingen. Klik het luikje op zijn plaats.
07

Ombouw betegelen

Betegel de ombouw. Alles hierover leest u onder wand betegelen.
08

Aansluitingen afkitten

U kunt nu de aansluitingen van douchebak en tegels zorgvuldig afkitten.

Tip!
Plaats een doucheglijstang en een mengkraan.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(17)


  • Gereedschappen(12)