klusadvies
Dakramen

Soorten dakramen

6 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Er zijn veel verschillende soorten dakramen. Elk soort heeft andere eigenschappen, zodat er voor elke behoefte en ruimte een passend dakraam te vinden is.

 

 

Klik hier om terug te gaan naar klusidee dakramen >>

Bekijk de benodigheden

Plaats een vochtbestendig dakraam in badkamers of moeilijk bereikbare plaatsen

Tuimelvenster

Tuimelvenster

Het meest gebruikte type dakraam is het tuimelvenster. Met het scharnierpunt in het midden is het dakraam eenvoudig te bedienen wanneer het binnen handbereik wordt geplaatst. Het dakraam kan tot 180 graden om zijn as tuimelen waardoor ook de buitenkant makkelijk schoon te maken is. Standaard zijn alle houten VELUX dakramen in de fabriek al geheel wit afgelakt. Daardoor passen ze kant-en-klaar in ieder interieur. Het dakraam van RoofLITE is standaard blank afgewerkt.

Uitzettuimelvenster

Uitzettuimelvenster

Het VELUX uitzettuimelvenster wordt gekenmerkt door de handige bedieningshandgreep aan de onderzijde en het scharnierpunt bovenin. Hierdoor is het dakraam geheel traploos naar buiten toe te openen, zonder dat het open raam uw uitzicht belemmert. Voor het schoonmaken van de buitenkant is het dakraam, net als een tuimelvenster, ook gewoon 180 graden te tuimelen.

Kunststof dakraam

Kunststof dakraam

Speciaal voor badkamers en andere vochtige of moeilijk bereikbare plaatsen wordt een kunststof of vochtbestendig dakraam geadviseerd. Onderhoud wordt hierdoor tot een minimum beperkt en het vocht heeft geen invloed op de levensduur. Je kunt kiezen tussen een dakraam volledig vervaardigd uit kunststof, of een dakraam met houten kern met een dikke kunststof beschermlaag. Bovendien kun je optioneel kiezen voor matte beglazing voor extra privacy in de badkamer.

Zolderraam

Zolderraam

Speciaal voor opbergzolders of ongeïsoleerde daken kun je kiezen voor een basiszolderraam. Zo laat je tóch het nodige daglicht binnen tegen een voordelige prijs. Het zolderraam bevat een geïntegreerd gootstuk, waardoor het snel en eenvoudig te monteren is.

Gootstuk

Gootstuk

Voor het plaatsen van een dakraam heeft u een passend gootstuk nodig, indien deze nog niet in het dakraam is geïntegreerd. Een gootstuk zorgt voor een perfecte aansluiting met het dak en goede afvoer van regenwater en vuil. In het basiszolderraam is het gootstuk al geïntegreerd. Voor elke maat VELUX dakraam is een perfect passend gootstuk verkrijgbaar. Daarnaast is het verstandig om naast het gootstuk een waterkerende manchet toe te passen. Deze manchet zorgt ervoor dat er geen condens de dakconstructie binnenkomt.

Politiekeurmerk veilig wonen

Is je dakraam makkelijk bereikbaar via bijvoorbeeld een aanbouw? Dan kun je voor extra veiligheid kiezen met een dakraam voorzien van extra veiligheidssloten. Met de sloten, volledig weggewerkt in de constructie van het raam, voldoet het dakraam aan weerstandsklasse 2 en komt daarmee in aanmerking voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

tip!

Politiekeurmerk veilig wonen

Kies voor extra veiligheid een dakraam met extra veiligheidssloten. Daarmee voldoet uw dakraam aan weerstandsklasse 2 en komt het in aanmerking voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Bediening dakramen

Bediening dakramen

Dakramen zijn er met verschillende soorten bediening. Lees hier welke bediening voor u het meest geschikt is.
Bekijk klusidee
Functie en positie dakraam

Functie en positie dakraam

Bepaal uw soort dakraam altijd aan de hand van de functie en positie in de ruimte waar het dakraam komt.
Bekijk klusidee
Raamdecoratie en zonwering voor dakramen

Raamdecoratie en zonwering voor dakramen

Bekijk hier alle mogelijkheden voor raamdecoratie en zonwering voor uw dakraam.
Bekijk klusidee

Meer informatie over soorten dakramen :