stappenplan

Regenton aansluiten: tips voor een duurzame tuin en waterbesparing

Een regenton aangesloten op een regenpijp is een handige manier om water op te vangen waarmee je in droge perioden je tuin weer kunt besproeien. Perfect dus voor een duurzame tuin! Doordat de ton is voorzien van een handige vulautomaat is overstromen niet mogelijk en voorkom je dat bladeren de boel blokkeren. Goed om te weten: dit stappenplan gaat uit van het aansluiten van een regenton op een standaard regenpijp met een doorsnede van 80 mm. Dit is een standaard regenpijp.

Tip!

Moet je de regenpijp eerst afkoppelen voordat je de regenton aan wil sluiten? GAMMA kan je hierbij helpen met een handig stappenplan. Bekijk hem hier.

afstand meten tussen grond en regenton
stap 1

De afstand meten tussen de grond en de regenton

Zorg ervoor dat de regenton waterpas en mooi op hoogte staat, bijvoorbeeld met behulp van een regentonvoet. Meet daarna de afstand tussen de grond en het begin van de inlaatopening van de regenton. Soms moet je de voorgevormde opening aan de zijkant van de regenton nog even uitsnijden.

regenpijp markeren om een regenton aan te sluiten
stap 2

De regenpijp markeren

Markeer de zojuist gemeten afstand op de regenpijp. Bij een standaard regenpijp haal je een centimeter van de gemeten afstand af.

regenpijp afzagen
stap 3

Een stuk uit de regenpijp zagen

Zaag een stuk van 5 cm uit de regenpijp vanaf het markeerpunt. Gebruik voor dit klusje geen ijzerzaag, maar een handzaag. Hiermee maak je een mooie, rechte zaagsnede.

Tip!

Zet nog wat extra markers rondom de regenpijp om een mooie rechte zaagsnede te maken. Zaag het bovenste deel van de regenpijp niet in één keer helemaal door. Zo heb je meer stevigheid om alvast met de onderste zaagsnede te beginnen.

vulautomaat plaatsen
stap 4

De vulautomaat plaatsen

Plaats de vulautomaat tussen beide uiteinden van de regenpijp. Je kunt de beugels van de regenpijp tijdelijk losmaken als je er niet makkelijk bij kunt. Let op: lijm de vulautomaat nog niet vast!

vulautomaat verbinden
stap 5

De vulautomaat verbinden

Verbind de vulautomaat met de regenton met het bijgeleverde afvoerpijpje. Boor hiervoor een gat in de regenton met een gatenzaag.

regenton aansluiting vastlijmen
stap 6

De aansluitingen demonteren en vastlijmen

Controleer of alles goed in elkaar past. Demonteer nu alle aansluitingen en schuur deze licht op. Lijm de onderdelen tot slot in elkaar met hard PVC-lijm.

Tip!

Overtollig regenwater kun je ook afvoeren met drainagebuizen. Wil je weten hoe dit werkt? Bekijk dan hier ons stappenplan.

Gebruikt bij dit advies

Regentonnen
Regentonnen

Meer klusadvies

tuin-borders-maken-thumbnail
Een houten borderrand plaatsen stappenplan
plantenbak-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een plantenbak? stappenplan
9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan

Veelgestelde vragen over het aansluiten van een regenton

Hoe werkt een regenton vulautomaat?

De regenton vulautomaat monteer je in de regenpijp. De vulautomaat leidt regenwater in de regenton. De vulautomaat heeft een ring die regenwater opvangt. Zodra de regenton vol is, loopt die ring over en stroomt het resterende regenwater via de regenpijp in het riool.

Kun je een regenton aansluiten zonder afvoer?

Als je een regenpijp hebt die niet is aangesloten op de afvoer in de grond, kun je ervoor kiezen om de regenpijp direct op de regenton aan te sluiten. Zorg er dan voor dat de regenpijp iets boven de regenton komt te hangen. De regenton kan hierdoor wel makkelijker overstromen. Mocht je dit niet willen is het aan te raden om een overloop aan te sluiten.

Hoe sluit je een regenton overloop aan?

Een regenton overloop is makkelijk te installeren bovenin de regenton. Door de slang boven in de regenton te installeren, voorkom je dat de regenton overstroomt. De regenton overloop zorgt ervoor dat overtollig regenwater direct in de tuin wordt afgevoerd.

Kun je een tuinslang aansluiten op een regenton?

Je kunt een tuinslang aansluiten op een regenton doormiddel van een besproeiingspomp of een regentonpomp.

Hoe sluit ik een druppelslang aan op een regenton?

Om een druppelslang aan te sluiten boor je eerst een gat op 3 cm vanaf de onderkant van de regenton. Plaats vervolgens de kraan in het gat en zorg dat deze stevig vastzit. De druppelslang kun je nu op de kraan bevestigen.

Hoe sluit ik een hogedrukreiniger aan op een regenton?

Zorg ervoor dat je regenton is voorzien van een kraan. Met de juiste tuinslang kun je vervolgens de hogedrukreiniger aansluiten op de kraan. Open de kraan zodat het opgevangen water bij de hogedrukspuit terecht komt. Je kunt nu gebruik maken van je hogedrukspuit. Let er wel op dat je hogedrukspuit anders kan presteren doordat de waterdruk vanuit de regenton lager is dan uit een gewone waterleiding. Stel hier je hogedrukspuit op in.

Moet een regenton leeg in de winter?

Per regenton kan het verschillen of deze bestand is tegen vorst. Zo moet je een houten regenton altijd leeg laten lopen in de winter en ervoor zorgen dat de kraan open staat. Als je dit niet doet kan het hout gaan uitzetten en vriest je regenton kapot. Een kunststof regenton met dikke wanden is vaak bestand tegen een temperatuur tot -15 graden. Kijk dus goed naar de informatie die te vinden is over jouw regenton. Let er ook op om het kraantje los te koppelen of te beschermen tegen vorst. Hiermee zorg je ervoor dat deze ook niet kapot vriest.

Hoe groot moet mijn regenton zijn?

De grootte van je regenton is afhankelijk van je eigen behoefte. Planten hebben ongeveer 20 liter water per vierkante meter per week nodig, Afhankelijk van het aantal vierkante meter beplanting in je tuin, kun je berekenen hoeveel water je tuin nodig heeft.

Hoe snel is een regenton vol?

Het hangt af van de grootte van het dak en de grootte van je regenton hoe snel deze vol is. Een regenton van 100 liter kan na één regenbui bijvoorbeeld al vol zitten.