stappenplannen
Buitenkraan aanleggen

Buitenkraan aanleggen

9 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Als je een buitenkraan hebt, hoef je nooit meer die lange tuinslang dwars door het huis uit te rollen als je de tuin wilt sproeien of de auto wilt wassen.


Tip!
Een buitenkraan moet je minimaal 50cm boven de grond monteren en hoger dan het punt waar je hem op de bestaande leiding aansluit. Zo kun je de leiding ‘s winters aftappen, om bevriezing te voorkomen. Als je de buitenkraan per se lager wilt plaatsen dan het aansluitpunt op de bestaande leiding, monteer dan een stop/aftapkraan.

 

buitenkraan aanleggen

Bekijk de benodigheden
01

Plaats bepalen

Bepaal de meest geschikte plaats om de aansluiting op je waterleiding te maken. Maak de buitenleiding zo kort mogelijk in verband met bevriezingsgevaar. Bepaal de plaats waar de leiding door de muur loopt. Boor een gat door de muur naar buiten (20mm), iets schuin naar beneden. Zie boren. Schuif een stuk elektriciteitsbuis door het gat. Kit de kier tussen pijp en muur dicht.

tip!

Bereken hoeveel koperen buis en bochten je nodig hebt. Je kunt bochten zelf buigen, zie hiervoor kunststof waterleiding aanleggen, of gebruik maken van soldeer- of knelbochten. In deze beschrijving werken we met knelbochten. Voor meer informatie hierover, klik je op knelfittingen gebruiken.

02

Waterleiding afsluiten

Sluit de waterleiding af.

03

Leiding doorzagen en inkorten

Zaag de bestaande leiding door. Kort hem aan weerszijden zo veel in dat er een T stuk (of aftapkraan) tussen past.
 

tip!

Gebruik een slijptol in plaats van een ijzerzaag. Dat werkt veel gemakkelijker. Zet wel een veiligheidsbril op, ter bescherming tegen metaalsplinters.

04

T-stuk monteren

Monteer het knel T-stuk. Wil je weten hoe, kijk dan op Waterleiding aanleggen met knelkoppelingen.

05

Koperen buis leggen

Maak de benodigde koperen buis op maat met een pijpensnijder en de benodigde bochten, tot aan het gat in de buitenmuur. Voor meer informatie, klik op kunststof waterleiding aanleggen.
 

tip!

Zorg dat je geen zak in de leiding aanbrengt: een leidingdeel dat lager ligt dan zowel de buitenkraan als de aansluiting op de aanvoerleiding. Zo’n diep punt kun je later niet meer aftappen.

06

Muurplaat op buitenmuur

Kies een plek voor de muurplaat, zo dicht mogelijk bij de muurdoorvoer. Boor gaten in de buitenmuur en breng pluggen aan, zie Accuboormachines. Schroef de muurplaat op de buitenmuur vast. Trek de leiding door naar de muurplaat, zie Leidingen leggen met tyleen koppelingen.

tip!

In plaats van een gewone muurplaat te gebruiken, kun je ook kiezen voor een gevelkom. Daarmee is
de kraan gedeeltelijk in de muur verzonken en minder kwetsbaar. Daarnaast zorgt een gevelkom ervoor dat er geen regenwater via de buitenkraan het huis in kan lekken. Het eindresultaat oogt zeer professioneel. 

07

Slagen teflontape aandraaien

Draai 2-3 slagen teflontape met de klok mee om de kraan. Schroef de kraan in de muurplaat.

 

tip!

Teflontape is slechts eenmalig te gebruiken. Indien je de kraan weer losdraait, moet je opnieuw tape aanbrengen.

08

Gevelkom

Voor een professionele afwerking kun je ook kiezen voor een gevelkom. Daarmee wordt de buitenkraan gedeeltelijk in de muur verzonken. Hak in de buitenmuur rondom de leiding voldoende steen weg, zodat de gevelkom netjes en vlak in de muur past. Zet de gevelkom vast in de muur met snelcement. Draai teflontape om de draad van de buitenkraan en monteer de buitenkraan vast in de gevelkom.

 

09

Leiding op de muur zetten

Verbind de koperen buis aan de binnenkant van de muur met de waterleiding. Zet de leiding op de muur vast met behulp van zadels. Minstens 1 zadel per meter. Draai de hoofdkraan open en controleer op lekkage.
 

tip!

Voorzie je tuinslang en de buitenkraan van slangkoppelingen, zodat je de slang met een beweging kunt vastklikken. Dat is heel wat makkelijker dan elke keer weer met slangenklemmetjes te moeten werken.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (16)

  • Gereedschappen (13)


Meer informatie over buitenkraan aanleggen :