stappenplannen
Vochtplekken wegwerken

Vochtplekken wegwerken

5 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Vochtplekken zijn lelijk en kunnen een voedingsbodem vormen voor schimmels. Op zich is een vochtplek vrij simpel weg te werken. Je moet echter ook de oorzaak aanpakken, en dat is vaak veel lastiger. In principe zijn er 4 mogelijke oorzaken:

1. Doorslag van regenwater
Bij enkelsteens muren kan regendoorslag optreden doordat de voegen vergaan zijn of de bakstenen poreus geworden zijn. Je kunt een buitenmuur voorzien van een vochtwerende coating.

2. Optrekkend grondwater
Als de fundering poreus is, zuigt hij grondwater op. Dat is alleen te verhelpen door de stenen te injecteren met chemicaliën, waardoor ze ondoordringbaar worden. Dit moet je aan de vakman overlaten. Ook als de kruipruimte nat is, kan er vocht optrekken. Controleer in dat geval of het riool misschien lekt. Controleer ook of de kruipruimte wel geventileerd wordt (roosters aan voor- en achterzijde van het huis) en verwijder eventuele bladeren of andere rommel die de ventilatieroosters blokkeren.

3. Condensatie van waterdamp uit de kamerlucht
Door een spouwmuur te vullen met isolatiemateriaal, koelt de binnenmuur veel minder af. Dat is comfortabel en scheelt aanzienlijk in stookkosten. Voordat de spouw opgevuld mag worden, moeten eerst vervuilingen in de spouw (restanten cement, puin) verwijderd worden. Anders komt op die plekken geen isolatiemateriaal terecht en koelt de muur op die plaatsen wel onverminderd af. Dergelijke plaatselijke koude gedeelten heten: koudebruggen.

De warme kamerlucht bevat veel waterdamp. Als die lucht plots afkoelt (doordat hij tegen een koudebrug botst), zal op die plek waterdamp uit de lucht neerslaan (condenseren). Dat gebeurt het eerst op de koudste vlakken: de ruiten. Als die geïsoleerd zijn (dubbelglas), is een koudebrug in de muur de plek van condensatie. Laat spouwmuurisolatie altijd over aan een erkend bedrijf. Dan heb je 10 jaar garantie.

4. Lekkende schoorsteen
Omdat de schoorsteen op het dak weer en wind moet trotseren, hebben de voegen het zwaar te verduren. Slecht voegwerk maakt de schoorsteen poreus. Voor het herstellen van de voegen: zie hierboven. Is de schoorsteen gescheurd, laat hem dan door een vakman vernieuwen. Door regenkappen aan te brengen over de rookkanalen voorkom je dat deze van binnen nat worden en daardoor gaan doorlekken.

Ook als een moderne hoog-rendements cv-ketel (HR) op een oude schoorsteen aangesloten wordt, kunnen problemen optreden. De rookgassen daarvan zijn minder warm en koelen onderweg te snel af. Hierdoor kan waterdamp in het rookkanaal condenseren. HR-ketels kunnen daarom beter voorzien worden van een dubbelwandige afvoerpijp, die bij voorkeur rechtstreeks door het dak gevoerd wordt.

Tip! 
Zorg altijd voor voldoende ventilatie in huis. Daardoor drogen de muren sneller en heeft schimmel minder kans. Controleer dakgoot en regenpijp op verstopping en lekkage. Als een muur voortdurend nat blijft, raakt hij verzadigd en gaat doorlekken.
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren bij je bouwmarkt.
 

Bekijk de benodigheden
01

Borstelen buitenmuur

Borstel de buitenmuur grondig schoon.

Tip!
Soms zijn de problemen mede het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Beslaan je ramen snel, verbeter dan de ventilatie en zet de afzuigkap aan tijdens het koken. Moet je het dak op? Denk dan aan je veiligheid en gebruik deugdelijk klimmateriaal. Je kunt dit overigens ook
huren bij de bouwmarkt.

02

Cement aanmaken en voegen

Krab slechte voegen uit. Maak het cement aan met wat water, tot een dikke, aardevochtige massa. Vul de voegen met behulp van een voegspijker (‘bal’ cement in de hand houden of op een plankje).

03

Scheuren vullen

Vul eventuele scheuren in de stenen met speciale scheurkit.

04

Impregneermiddel aanbrengen

Breng het (kleurloze) impregneermiddel met een blokkwast op de gevel aan. Doe dit bij voorkeur nadat het enige dagen droog weer geweest is.

Tip!
Als je de oorzaak verholpen hebt, kun je de lelijke plekken op de binnenmuur vrij simpel wegwerken.

05

Vochtvlekken binnenmuur

Verwijder oude verf- of behanglagen met een plamuurmes of verfkrabber.

06

Scheuren repareren

Repareer eventuele scheuren met vulmiddel.

07

Vochtwerende coating

Breng met een blokkwast 2-3 lagen vochtwerende coating aan. Hou tussen elke laag een droogtijd aan van 2 uur. Laat de coating goed drogen en werk de muur opnieuw af met verf of behang.

Tip!
Voor het waterdicht maken van een keldermuur is speciale waterdichte pleister verkrijgbaar (in poedervorm). Je kunt dit aanbrengen met een blokkwast. De muur mag vochtig zijn, maar niet druipnat.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (6)