stappenplannen

Bestrating tuin aanleggen

11 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Tuinbestrating zelf aanleggen is makkelijk, als je volgens een goed plan werkt. GAMMA zet het voor je op een rij. Zo kun je zelf een pad of terras aanleggen in jouw tuin. Nieuwe bestrating geeft de omgeving van je huis een verzorgd aanzien.

 

Kies je tuintegels of klinkers? Bekijk de klusvideo over tuinbestrating, volg de stappen, en jouw doe het zelf project wordt een succes!

 

Bekijk de benodigheden
tip!

Bepaal eerst het materiaal. Tuintegels werken makkelijker, maar met klinkers heb je meer mogelijkheden voor decoratieve patronen. Zowel tegels als stenen zijn er in verschillende materialen. De gebakken soorten zijn grilliger en geven een ouderwets effect. Betonklinkers en betontegels zijn goedkoper en geven een strak eindresultaat.

01

Tuin opmeten

Meet je tuin op met behulp van een landmeter, zie meten van lengte en breedte.

02

Plattegrond tekenen

Maak vervolgens een plattegrond van je tuin op schaal op papier. Teken hier het nieuw aan te leggen pad of terras in.

03

Uitzetten

Zet de contouren van het nieuwe terras uit met behulp van latjes.
04

Uitgraven

Graaf het te bestraten deel 15 tot 25 cm uit.
05

Opvullen

Breng een laag (10 cm dik) aan van gebroken puin of korrelmix. Breng daarop een laag rivierzand aan.

 

Tip!
Om te voorkomen dat er later onkruid tussen de tegels doorgroeit, kun je de korrelmix afdekken met worteldoek. Doe dat voordat je het zand aanbrengt.

06

Glad strijken

Strijk het zand glad met een lange lat.
07

Ondergrond aandrukken

Druk de ondergrond stevig aan met behulp van een plank.
08

Hoekpunten

Duw op alle hoekpunten een klinker of lat in de grond. Span daar een metseltouwtje tussen. Richt de stenen zo dat het metseltouwtje licht afloopt naar de tuin, 1cm per meter. Breng een rij klinkers of trottoirbanden tussen de hoekstenen/latjes aan, zodat de bovenkant het touwtje net raakt.
09

Vlak ophogen

Hoog het tussenliggende vlak eventueel op met wat zand. De uiteindelijke bestrating moet net iets hoger liggen dan de rand.

 

Tip!
Door wat cement door het zand te harken krijg je een stabielere ondergrond. Vooral bij het leggen van gladde natuurtegels is dat aan te bevelen.

10

Tegels aankloppen

Leg de tegels of klinkers op het zand en klop ze aan met een rubberen hamer. Werk vanaf de randen naar binnen toe. Controleer regelmatig of het geheel waterpas loopt. Voor meer informatie, klik op meten van loodrecht en waterpas.

11

Eerst hele tegels

Leg eerst de hele tegels of klinkers. Vul op het laatst pas de ontbrekende stukken op.

 

Tip!
Met een tegel- of klinkerknipper maakt je de stenen precies op maat. Je kunt deze bij de bouwmarkt huren.

12

Zand vegen

Veeg met de bezem los zand over de nieuwe bestrating. Herhaal dit enkele malen en strooi steeds weer wat zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal 1 week liggen, zodat het alle kieren opvult.

 

Tip!
Met wat water spoel je het zand makkelijker tussen de kieren. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds opnieuw zand over de bestrating.

tip!

Maak het nog mooier

Zet sierpotten met planten op je nieuwe terras. Dat geeft een sfeervolle uitstraling. Dubbel genieten!

Algenaanslag verwijderen

Op tegels en klinkers kan na verloop van tijd een groene algenaanslag ontstaan. Die kunt je verwijderen met speciaal algen verwijderingsmiddel. Een milieuvriendelijkere oplossing is: strooi een laagje zand over de stenen en laat dit een week liggen. Veeg de tegels vervolgens schoon met een harde bezem.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(7)
  • Gereedschappen(6)Meer informatie over bestrating tuin aanleggen :