klusadvies
Dakisolatie

Dakisolatie

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Door je dak te isoleren ga je warmteverlies tegen. Een plat dak isoleren en een schuin dak isoleren vraagt elk om zijn eigen aanpak. Bj isoleren geldt: Hoe hoger de Rd-waarde van het isolatiemateriaal hoe beter het isoleert. Dat betekent in de praktijk dat dikkere platen vaak een hogere Rd-waarde hebben dan dunne materialen. Welke methode past bij jouw situatie?

 

Bekijk de benodigheden

plat dak isoleren (van bovenaf)

De isolatie van een plat dak gaat het gemakkelijkst van buitenaf. Ben je toe aan nieuwe dakbedekking? Dan is het verstandig om de isolatieplaten onder de uiteindelijke dakbedekking aan te brengen. Zo creëer je een ‘warm dak’. Verkeert je dakbedekking nog in goede staat? Brengt dan hardschuim isolatieplaten op de bestaande dakbedekking aan. Bedek de platen met kiezelstenen om ze te verzwaren en te beschermen tegen uv-licht. Dit noemt men een ‘omgekeerd dak’.

In de stappenplannen Plat dak isoleren (van buiten) en Plat dak bedekken met EPDM lees je hoe je een ‘omgekeerd dak‘ maakt.

Dakisolatie

plat dak isoleren (vanaf de binnenkant)

Een plat dak kun je ook vanaf de binnenkant isoleren. Dankzij vochtregulerende klimaatfolie en bijbehorend tape behoren vochtproblemen daarbij tot het verleden. De meeste plafondbalken zijn 15,5-16cm hoog. Hiertussen passen precies twee lagen glas- of steenwol van 80mm dik. De isolatiewaarde van glaswol isolatieplaten van 80 mm is: Rd=2,15. Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter het isolerend vermogen.

In het stappenplan Plat dak isoleren (van binnenuit) ziet hoe je dit aanpakt.

Dakisolatie

schuin dak isoleren (vanaf de binnenkant)

Een schuin dak isoleer je met een systeem van metalen of houten profielen en gipsplaten. Kies om dezelfde isolatiewaarde te krijgen voor glaswolisolatieplaten van 80mm (Rd2,15) of een glaswolisolatiedeken van minimaal 10cm (Rd2,5). Wil je steenwol gebruiken? Dan moet de laag minimaal 12cm zijn. Werk bij isolatieplaten de constructie goed luchtdicht af met klimaatfolie en bijbehorend tape.

Belangrijk bij het isoleren vanaf de binnenkant is dat je dak niet aan de buitenkant geïsoleerd is en ook niet voorzien is van een dampdichte folie. Heb je wel een dampdicht dak, gebruik dan voor de afwerking een klimaatfolie en bijbehorend tape.
 

Zie voor meer informatie het stappenplan Schuin dak isoleren

Dakisolatie