klusadvies

Plafond isoleren

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Verdiepingsvloeren van hout zijn vaak niet geïsoleerd. Door een niet-geïsoleerd plafond gaat veel warmte verloren, want warme lucht stijgt op. Het isoleren van een plafond doet je met isolatieplaten.

 

 

Klik hier om terug te gaan naar klusidee isoleren >>

Bekijk de benodigheden

Isolatieplaten

Voor het isoleren van je plafond(s) bestaan er isolatieplaten die je gemakkelijk aanbrengt. De platen schuif je achter het regelwerk van houten laten dat je aanbrengt op de balken van het plafond. Vervolgens werk je het plafond af met bijvoorbeeld gipsplaat.

Zolder isoleren niet altijd nodig

Word je zolder niet als woonruimte gebruikt? Dan heb je misschien ook geen zin om de hele zolder te isoleren. In dat geval isoleer je alleen het plafond tussen de bovenverdieping en de zolder. Het is wel belangrijk dat je dampremmende folie aanbrengt op de isolatieplaten, aan de warme kant. Zo voorkom je dat vocht vanuit het huis in het isolatiemateriaal trekt. 

Warmte isolatie is geen geluidsisolatie

Hoewel ze het geluid wel enigszins dempen, zijn de isolatieplaten die je in het plafond verwerkt niet bedoeld om geluidsoverlast tegen te gaan. Ze zijn er om de warmte vast te houden. Geluidsoverlast ontstaat vooral door contactgeluid via wanden en vloeren. 

Glaswol heeft uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen. Voor een goede geluidsisolatie is het belangrijk zo dik mogelijk te isoleren. Het isoleren van een plafond zorgt dus niet alleen voor dat warmte wordt geïsoleerd, maar houdt ook geluid tegen. Meer informatie over geluidsisolatie vind je hier.

Zelf je plafond isoleren

Ook een plafond isoleren kun je zelf. En het lukt je vast en zeker als je eerst het handige klusfilmpje van GAMMA bekijkt. Volg alle stappen en maak jouw doe-het-zelf project tot een succes.

Een plafond isoleer je met isolatieplaten. Je maakt een houten lattenconstructie (regelwerk) op de bestaande houten balken. Daar gaan de op maat gesneden isolatieplaten tussen. Daarna kun je het plafond afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten.

 

Plafond van gipsplaten aanbrengen

Hier lees je hoe je een plafond van gipsplaten aanbrengt.
Bekijk klusadvies

Plafond schilderen

Bekijk hier hoe je het plafond schildert voor een perfect resultaat.
Bekijk klusadvies

Dak isoleren

Via het dak gaat veel warmte verloren. Lees hier hoe je jouw dak goed isoleert.
Bekijk klusidee