stappenplannen
Ventilatiekanaal van platte elementen

Ventilatiekanaal van platte elementen

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Als de afvoer van de afzuigkap een eindje verderop door de gevel heen moet, kun je beter platte elementen gebruiken dan de traditionele ronde afvoerpijpen. Dit platte kanaal kun je boven op de keukenkastjes leggen, waardoor ze nagenoeg onzichtbaar zijn.

Voor dit systeem zijn diverse losse onderdelen te koop met verschillende lengte en vormen, zodat je het afvoerkanaal precies op maat kunt maken.

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met bon binnen 30 dagen retourneren.

Bekijk de benodigheden
01

Verloopbocht meten en zagen

Leg de verloopbocht boven op het keukenkastje en meet de afstand tot de uitmonding van je afzuigkap. Zaag een stuk ronde afvoerbuis op maat en steek dit in de afzuigkap.

02

Controle

Schuif het verloopstuk op deze ronde buis. Controleer of de rechthoekige uitloop op het keukenkastje rust en kort de ronde buis zonodig iets in.
03

Afvoerkanaal samenstellen

Stel het afvoerkanaal stap voor stap samen door de diverse onderdelen (rechte stukken en hoekstukken) met behulp van verbindingsstukken in elkaar te zetten.
Zaag elementen waar nodig op maat met een ijzerzaagje.

Tip!
Zaag het laatste element dat door de gevel heen
gaat nu nog niet op maat.

04

Ventilatiegat tekenen

Teken de plaats van het ventilatiegat op de muur af.

Tip!
Kies de plaats voor het ventilatiegat zodanig dat het afvoerkanaal het minst in het zicht zit. Hou echter wel rekening met de buren en zorg dat je afzuigkap niet vlakbij hun raam uitmondt.

05

Gevel boren

Boor gaten door de gevel langs de afgetekende lijn (steenboor, 8 mm), met een zo klein mogelijke onderlinge afstand.

06

Opening open hakken

Hak de opening voorzichtig uit met behulp van een steenbeitel.

Tip!
Om te voorkomen dat je scheef boort of lelijke randen aan de buitengevel ontstaan maak je het gat vanaf twee kanten. Knip een stuk karton uit van het juiste formaat en maak een gat in het centrum. Zet deze mal aan de binnenkant van de gevel op de muur vast (schilderstape), teken de contouren op de muur af en boor het centrale gat dwars door de gevel heen (steenboor 8 mm, 40 cm lang).

Hou de mal vervolgens tegen de buitenkant van de gevel, zo dat het centrale gat van de mal samenvalt met het geboorde gat. Teken de contouren van de mal op de buitengevel af. Boor het ventilatiegat voor de helft van binnenuit en voor de helft van buitenaf in de gevel. Ook bij het uithakken van het gat zowel van binnenuit als van buitenaf werken.

07

Afvoerkanaal in elkaar zetten

Steek het laatste element van buitenaf door de gevel heen en bevestig het aan de rest van het afvoerkanaal. Teken de buitenzijde van de gevel op dit element af en zaag het op maat.
Zet het afvoerkanaal definitief in elkaar en zet het zonodig op de muur vast met een beugel (bekijk ook het stappenplan schroeven en bouten).

08

Afsluitrooster aanbrengen

Breng aan de buitenzijde het afsluitrooster aan, zo dat de lamellen dakpansgewijs naar beneden wijzen. Boor gaatjes in de gevel (6 mm steenboor) en zet het rooster met op de gevel vast.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (9)