Border

Wil jij alles weten over een border aanleggen? Hoe je een verhoogde stapelborder maakt, hoe je een rolborder plaatst of hoe je zelf een beplantingsplan maakt? Aan de hand van onze stappenplannen doe je dit eenvoudig zelf. Vergeet ook het planten van de bloembollen niet: je wilt immers geen periode van bloei onbenut laten.

Beplantingsplan maken

Een beplantingsplan maken voor je tuin is handig om in beeld te krijgen waar je de beplanting wilt hebben en welke planten je moet aanschaffen. Waar wil je straks de struiken en bomen hebben staan en wat moet er in de vasteplantenborder komen? Ook een haag en klimplanten teken je in het beplantingsplan.

Een beplantingsplan maken, doe je door een tuintekening op schaal te maken en hier de beplanting in te tekenen. Met name het samenstellen van een vasteplantenborder is een uitdaging, je hebt namelijk niet alleen rekening te houden met de standplaats (zon of schaduw) en de grondsoort van je tuin, maar je wilt ook graag afwisseling in hoogte en het blad van de planten zien en het liefst ook gespreide bloeitijden.

Wij hebben de beste tips voor een beplantingsplan maken voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het klusdadvies

Verhoogde border

Een verhoogde border in de tuin tilt je planten naar een hoger niveau en maakt het onderhoud een stuk overzichtelijker. Bovendien hoef je nooit meer te bukken tijdens het onkruid wieden: ideaal voor je rug. Een verhoogde border aanleggen met stapelblokken is eenvoudig en je kunt er dankzij de verschillende soorten stapelblokken de sfeer mee bereiken die je zelf voor ogen hebt.

Het maken van een verhoogde border met stapelblokken doe je door de blokken te stapelen en ze met elkaar te verlijmen. Een goede fundering is van belang om verzakking tegen te gaan. Bekijk het stappenplan voor een border aanleggen met stapelblokken.

Bekijk het klusdavies

Bloembollen planten

Het grote voordeel van bloembollen is dat ze al erg vroeg in het jaar bloeien en nauwelijks ruimte in beslag nemen. Na het maken en uitvoeren van je beplantingsplan, kun je dus gerust nog aan de slag met bloembollen planten; op deze manier creƫer je een bloemenzee al voordat de rest van de tuin in bloei staat.

Tuinieren is vooruitzien, en dat geldt zeker ook voor bloembollen. Bloembollen planten doe je namelijk in de herfst, terwijl ze pas bloeien in de lente. Er zijn ook bloembollen die al in de winter bloeien, denk maar aan sneeuwklokjes, winterakonieten en krokussen. Door voor elke maand wat bloeiends te planten, staat je tuin maanden aaneensluitend in bloei.

Wil je precies weten wanneer welke lentebollen bloeien? En hoe het bloembollen planten in zijn werk gaat? Bekijk dan het artikel over bloembollen planten.

Bekijk het klusadvies

Ecolat tuinafboording plaatsen

Met een Ecolat tuinafboording krijgt je tuin een verzorgde en natuurlijke uitstraling, terwijl alle aandacht naar de planten uitgaat: precies waar het om draait in de tuin. De eco-vriendelijke borderranden zijn gemaakt van 100% gerecycled kunststofafval, je bent dus hartstikke duurzaam bezig.

Het plaatsen van een Ecolat tuinafboording is makkelijk aan de hand van dit stappenplan. Het komt erop neer dat je de borderrand in een geul legt, om hem vervolgens te bevestigen aan de bijbehorende Ecolat piketpaaltjes. Je hebt de keuze uit rechte latten voor een rechte, strakke border en een buigzame afboording op rol, waarmee je bochten en glooiingen maakt

Bekijk het klusdadvies

Borderrol plaatsen

Een houten borderrol plaatsen is niet moeilijk, ook al ziet het er wel zo uit: het oogt alsof je een hele rij met paaltjes achter elkaar in de grond geslagen hebt. Het hout van de borderrol geeft je border een natuurlijke uitstraling en houdt alles op zijn plek, hoe weelderig de beplanting daarbinnen ook is. Ook brengt een borderrol hoogte en structuur in je tuin.
Een houten borderrol plaatsen doe je in vijf eenvoudige stappen. Zo begin je met het opmeten van de border met een landmeter, markeer je de bordergrenzen met korte paaltjes, om vervolgens de sleuf voor de borderrol te graven. Bekijk het totale stappenplan voor een borderrol plaatsen.

Bekijk het klusadvies