Hoe leg ik watermanagement aan in mijn tuin?

Water in de tuin is belangrijk; je planten leven er immers van. Tijdens droge periodes is het echter de uitdaging om het gazon en de planten zo efficiënt en duurzaam mogelijk water te geven. Om je wegwijs te bieden in het scala aan mogelijkheden, zoomen wij in op de volgende klussen: dakgoot plaatsen, regenton monteren, buitenkraan monteren en automatisch sproeisysteem inzetten.

Water in de tuin bij de aanleg van je tuin

Een gestroomlijnd watermanagement leg je het best direct aan bij de aanleg van je tuin. Zo ga je goed van start en weet je zeker dat alles met betrekking tot water in de tuin in orde is. Maar ook in een bestaande tuin is het natuurlijk mogelijk om een goed watermanagement aan te leggen. GAMMA helpt je op weg!

Buitenkraan monteren

Een buitenkraan is handig om je planten snel en gemakkelijk te voorzien van water, maar ook om bijvoorbeeld om je auto mee te wassen. Je hoeft zo niet de lange tuinslang door het huis uit te rollen en hebt snel water in de tuin.

Bepaal voor je de buitenkraan gaat monteren wat de meest geschikte plaats is om de aansluiting op je waterleiding te maken. Zorg ervoor dat de buitenleiding zo kort mogelijk is om bevriezingsgevaar in de winter te voorkomen. Ook is het goed om van tevoren te berekenen hoeveel leidingen en bochten je nodig hebt. Wil jij water in de tuin middels een buitenkraan? Bekijk hier onze 9 stappen en ga aan de slag.

Zo monteer je een buitenkraan

Dakgoot plaatsen

Een dakgoot én een regenpijp heb je nodig om het regenwater op een vloeiende manier van het dak af te laten komen. Wil je zelf een dakgoot plaatsen, dan begin je met het uitkiezen van een dakgoot die past bij de grootte van jouw dak. Voor een dak kleiner dan 40 m2 is een minigoot voldoende. Bij een groot dak van zo’n 100 m2 gebruik je het best een 125 mm kraalgoot of bakgoot.

Meet voor je aan de slag gaat met deze klus dus alles goed op. Na het monteren van de dakgoot, ga je ook een regenpijp plaatsen. Laat de regenpijp eventueel uitkomen op een regenton, zo kun je ook nog gebruik maken van het kalkvrije regenwater.

Lees hier wat je nog meer nodig hebt bij het plaatsen van een dakgoot en regenpijp en bekijk stap voor stap hoe je deze klus aanpakt

Zo plaats je een dakgoot

Regenton aansluiten

Met een regenton ga je efficiënt om met het regenwater in je tuin. In plaats van leidingwater kun je het opgevangen regenwater uit de regenton gebruiken om je tuin mee te besproeien; een duurzame oplossing dus. Zorg bij het monteren van de regenton altijd dat de regenton op de juiste hoogte en waterpas staat. Het monteren van de regenton is heel eenvoudig, vooral als je deze zes stappen volgt.

Bekijk ons stappenplan en ga vandaag nog aan de slag met het monteren van je regenton.

Zo sluit je een regenton aan

Slim! Automatisch bewateren

Water in de tuin is van belang om je planten gezond te houden. Vooral tijdens periodes van droogte kan het een intensieve klus zijn om al je planten op tijd van water te voorzien. Door een slim bewateringssysteem neem je jezelf al dit werk uit handen en bewater je de tuin ook nog eens heel efficiënt. Zo verspil je veel minder water: wel zo duurzaam dus. Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar, zoals één die zelf bijhoudt of de grond te droog is en signalen aan de sproeier afgeeft als het tijd is om te gaan sproeien. Ook de sproeier spraakgestuurd inschakelen op afstand kan gemakkelijk via een app.

Zo kan je automatisch bewateren