Schutting en andere tuinafscheidingen

Met een schutting en andere soorten tuinafscheidingen maak je van je tuin een fijne, beschutte plek. Bovendien houden de wanden van een schutting het terras en de beplanting uit de wind. Bij het kiezen van het materiaal voor een erfafscheiding of tuinpoort houd je rekening met de stijl van je tuin, duurzaamheid, weerbestendigheid en of je de schutting zelf in elkaar wilt zetten. Dat laatste hoeft helemaal niet moeilijk te zijn: aan de hand van de stappenplannen van GAMMA kan het niet misgaan.

Zelfbouwschutting met sleufpalen

Wil jij eenvoudig een schutting plaatsen zonder gaten voor te hoeven boren en planken vast te hoeven schroeven? Kies dan voor een zelfbouwschutting met sleufpalen. Sleufpalen of gleufpalen zijn palen waar je de planken zo in kan laten glijden. Simpel toch? Alhoewel niet ieder planksoort geschikt is voor deze methode van plaatsing, heb je alsnog de keuze uit twee mooie profielen voor dit soort zelfbouwschuttingen.

De stappen die je als eerste uitvoert: een stuk grond effen maken en de diepte bepalen waarop je de palen in de grond wilt plaatsen. Tips daarvoor vind je in het stappenplan voor een zelfbouwschutting met sleufpalen.

Bekijk het klusadvies

Houten schutting

Het neerzetten van een houten schutting is heel eenvoudig, zeker als je hiervoor tuinschermen gebruikt die door GAMMA al gemonteerd zijn. Het meeste werk vindt eigenlijk plaats voordat je de schermen neerzet en bevestigt. Zowel de grond als het hout van de palen behandel je namelijk vooraf. Dit maakt deze tuinklus beter uit te voeren en beschermt het hout.

Het stappenplan om zelf een houten schutting te plaatsen vertelt je precies wanneer je wat en op welke manier moet doen.

Bekijk het klusadvies

Een natuurlijk scherm

Wist je dat je ook de natuur zelf in kunt zetten als tuinafscheiding? Een natuurscherm rond je tuin kun je bijvoorbeeld maken van wilgentakken, boomschorsmatten of zelfs van rietmatten. Door de natuurlijke materialen gaat de tuinafscheiding volledig op in het geheel.

Voor welk materiaal je kiest, is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ook het duurzaamheidsniveau kun je mee laten wegen in je besluit. Waar wilgentakken in je tuin gemiddeld 4 jaar als scherm sieren, kan bamboe veel langer blijven staan. Daarnaast kan de vorm van je tuingrens ook bepalend zijn voor het materiaal dat je kiest.

Kortom, je hebt volop keuze wanneer je voor een natuurscherm kiest. Maar geen nood, het stappenplan voor het plaatsen van een natuurscherm helpt je daarbij en legt stap voor stap uit hoe je een scherm zelf in elkaar zet.

Bekijk het klusadvies

Rabat of Zweeds rabat

Een schutting waarbij de planken elkaar overlappen? Rabat maakt dat mogelijk doordat dit type plank op een specifieke manier afgezaagd is. Bij dit materiaal kun je kiezen voor gewoon rabat of Zweeds rabat. Bij gewoon rabat stapel je de wandplanken door de groef van de ene plank in de andere te laten vallen. Bij Zweeds rabat laat je de planken schuin aflopen. De groef van de plank waarop je stapelt, vind je in een geul achter een uitlopend stuk.

Het stappenplan om zelf een schutting van (Zweeds) rabat te maken, maakt je verder wegwijs in het opbouwen van de tuinafscheiding.

Bekijk het klusadvies

Tuinpoort plaatsen

Met een tuinpoort in de schutting maak je de tuinafscheiding af en verschaf je jezelf een veilige in- en uitgang tot je tuin. Deze klus pak je het best op wanneer je met het plaatsen van een schutting bezig bent. Maar ook als je op een later moment besluit nog een tuinpoort te plaatsen, is het mogelijk om deze in een bestaande schutting te monteren. Wie voor extra stevigheid wil gaan, kan een poort in een speciaal kozijn plaatsen.

Het stappenplan voor het plaatsen van een tuinpoort geeft je handvatten voor zowel het plaatsen in een nieuwe als in een bestaande schutting.

Bekijk het klusadvies